<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fastlåst i hvalforhandlingene

Medlemslandene i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC klarer ikke å bli enige om et kompromissforslag som ville åpnet for større kvoter på enkelte hvalslag. Norge er ikke skyteskive under IWC-møtet.

Publisert 23. juni 2010 kl. 17.45
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 133 ord
Bilde fra 1973 som viser hvalfangst i Lofoten - Foto: Scanpix

Det er konfrontasjonen mellom Japan og den gruppen av land som primært vil ha fullt forbud mot hvalfangst, som har fått møtet i Agadir i Marokko til å kjøre seg fast.Store land som Australia, Tyskland og Storbritannia vil ha stanset det japanerne kamuflerer som forskningsfangst i Sørishavet, men som ender på japanske markeder og restauranter. USA har arbeidet aktivt for et kompromiss og beklager sterkt at forsøket ikke vinner fram i denne omgang.Norges hvalfangstkommissær Karsten Klepsvik toner ned oppslagene om krise og sammenbrudd.- Dette har ligget i kortene en stund. Så lenge motstanderne krever kvoter som er på null fangst, og ikke er villige til å fire på noe, blir det ikke vedtatt noen kompromisstekst. Men IWC fortsetter som før. Faktisk er tonen og klimaet bedre enn noen gang, sier Klepsvik til NTB.