<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Matjord tilsvarende 1.100 fotballbaner forsvant

I fjor forsvant 8.308 mål dyrket jord, et areal som tilsvarer over 1.100 fotballbaner, viser endelige tall for 2009 som nå er lagt fram.

Publisert 22. juni 2010 kl. 05.24
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
Foto: Scanpix

Det er 408 mål mer enn i 2008. Oppgangen fra 2008 til i fjor utgjør dermed 5 prosent, skriver Nationen.Regjeringen har hatt som mål å halvere nedbyggingen av dyrket jord innen utgangen av 2010. Målet ble satt under Bondevik-regjeringen i 2004 og videreført av den sittende regjeringen. Men den fortsatte nedbyggingen av dyrket jord gjør at det kan bli vanskelig å nå målet.- Det ser mørkt ut ja, det må jeg få lov til å si. For å nå målet må nedgangen være på over 30 prosent i år. Det er ganske mye, og det spørs om det er realistisk uten nye tiltak, sier seksjonssjef Geir Grønningsæter i Statens landbruksforvaltning.Norges Bondelag liker ikke utviklingen. Lagets leder Nils T. Bjørke mener regjeringen må stramme inn ved å få på plass en ny hjemmel for vern av den beste dyrkede jorden. Regjeringen sendte i fjor høst et forslag om dette ut på høring. Høringen ble avsluttet i januar, og siden har ingen hørt noe.Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) kunne mandag ikke kommentere tallene, men statssekretær Ola T. Heggem (Sp) sier at man ikke er helt fornøyd.Målet om å halvere nedbyggingen ligger likevel fast, sier Heggem. Han sier videre at den foreslåtte jordvernhjemmelen ikke er tidfestet fordi det er ulike syn på saken i regjeringen. (©NTB)