<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Svine-vaksiner kostet 650 millioner kroner

Norge betalte nesten tre ganger så mye for svineinfluensavaksinene i fjor som for vanlige sesonginfluensavaksiner.

Publisert 24. juni 2010 kl. 07.58
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
Foto: Scanpix

Norge betalte nesten tre ganger så mye for svineinfluensavaksinene i fjor som for vanlige sesonginfluensavaksiner.Norge kjøpte 9,4 millioner doser vaksine mot svineinfluensa fra legemiddelselskapet GlaxoSmithKline (GSK). Vaksinen kostet 69 kroner per dose. Til sammenligning betalte Folkehelseinstituttet 26 kroner per dose for vanlig sesonginfluensavaksine, skriver Vårt Land.Pandemivaksinen var dermed 2,7 ganger dyrere enn den vanlige vaksinen.- Legemiddelprodusentene har ett hovedmål, og det er å tjene penger. Det gjelder å selge mest mulig, og til høyest mulig pris for å maksimere overskuddene, innenfor de rammene som myndighetene setter, sier professor i helseøkonomi Ivar Sønbø Kristiansen ved Universitetet i Oslo.Folkehelseinstituttet har i nesten ett år nektet å oppgi hvor mye myndighetene har betalt for vaksinene. Instituttet og Helse- og omsorgsdepartementet anså det som «forretningshemmeligheter», ifølge Vårt Land. Avisen klaget saken inn for Sivilombudsmannen og har nå fått innsyn.Administrerende direktør Åge Nærdal i GSK Norge forklarer at myndighetene betalte for en beredskapsvaksineavtale, eller en slags forsikringsavtale, ett år før pandemien brøt ut. Det skjedde etter at GSK vant en anbudsrunde. Nærdal sier at denne vaksinen er forskjellig fra vanlige vaksiner og at det forklarer den høyere prislappen. (©NTB)