<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Historisk EU-dag for Island

Et nytt kapittel i Islands historie ble åpnet tirsdag da landet startet den første runden i medlemskapsforhandlingene med EU.

  Publisert 27. juli 2010 kl. 17.41
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 02.24
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 177 ord
  Foto: Scanpix

  - Dette er en feiringens dag, sa Islands utenriksminister Össur Skarphédinsson.Begge parter slo fast at forhandlingene er historiske. Men EU benyttet samtidig anledningen til å be Reykjavik om å dempe den økende EU-skepsisen blant islendingene.- Jeg er bekymret for den nåværende mangelen på folkelig støtte til et islandsk EU-medlemskap, sa EUs utvidelseskommissær Stefan Fuele etter åpningsmøtet for forhandlingene.Tirsdagens samtaler var i hovedsak en formalitet. Først i november skal EU sette i gang med en detaljert gjennomgang av det islandske lovverket for å identifisere nødvendige lovendringer. Tjenestemenn på begge sider sier at det allerede er klart hvilke forhandlingsområder som vil by på de største problemene. Øverst på lista står fiske, landbruk og distriktsutvikling.Blant annet kan europeiske fiskeflåters krav om adgang til islandske farvann skape problemer i forhandlingene. Island er svært avhengig av fiske og har tradisjonelt ment at EU, på sitt beste, er en dårlig forvalter av fiskeressursene.I tillegg er det ventet at islandsk hvalfangst, som er forbudt i henhold til EUs regelverk, og den såkalte Icesave-konflikten med Storbritannia og Nederland vil bli harde nøtter å knekke. (©NTB)