<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Khodorkovskij dømt i Moskvaprosess

Den tidligere konsernsjefen og hovedaksjonæren i Yukos Mikhail Khodorkovskij er blitt funnet skyldig i en russisk domstol i Moskva mandag.

  Publisert 27. des. 2010 kl. 09.52
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 06.17
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 392 ord
  Mikhail Khodorkovskij. Foto: Heiko junge / SCANPIX

  Den politisk ladde rettsprosessen mot foretningsmannen Mikhail Khodorkovskij som av mange utlendinger anses som en lakmustest på Kremls reformvilje frem mot presidentvalget i 2012, endte i dom.Dommen og domsteksten som mange antar er diktert av Kreml, blir av mange sett på som en test på om president Medvedev har vilje (les: mot) til å frigi fangen som har blitt selve symbolet på Putins styre.Media skal i følge Bloomberg ha blitt bedt om å forlate rettslokalet.Khodorkovskij var en gang Russlands rikeste mann. Nå er han Russlands mest kjente fange. Den tidligere Yukos-sjefen nærmer seg slutten på sin seks års lange dom for skatteundragelser. Dette var den viktigste enkeltsaken som ryddet grunnen for Vladimir Putin.Batman og Robin Medvedevs selvstendighet i forhold til Putin har vært mye omdiskutert.NTB refererer til at en av president Dmitrij Medvedevs rådgivere, Igor Jurgens, har på forhånd uttalt at Khodorkovskij ikke bør dømmes enda en gang. En frikjennelse vil både være rettferdig og bidra til et bedre investeringsklima i Russland, fremholder han.- En frikjennelse synes for meg som ikke bare det eneste rettferdige, men også pragmatisk og rasjonelt på alle måter, sier Jurgens, som leder en tankesmie som ble etablert av Medvedev i 2008.Jurgens har flere ganger uttrykt skepsis til den store innflytelsen statsminister Vladimir Putin fortsatt har i russisk politikk. Putin sammenlignet for få uker siden Khodorkovskij med den amerikanske svindleren Bernard Madoff, som er dømt til 150 års fengsel.ProsessenPåtalemakten ønsker nå å sette Khodorkovskij nye seks år bak lås og slå og beskylder han for å angivelig ha jukset med prisingen og på denne måten ha "stjålet" olje for 27 milliarder dollar fra Yukos. Advokatene hans svarer i følge Reuters at anklagene er absurde, og at ønsket om å holde han fengslet er politisk motivert.Regimekritikere peker på at en langvarig dom viser at Kreml sine løfter om å rydde opp i et mye kritisert rettssystem hvor politikk og korrupsjon er hovedregelen bare er tomt prat.Domsopplesningen forventes å ta svært lang tid. I følge Reuters kan det i verste fall ikke være klarhet i hele dommen før etter feiringen av den russiskortodokse julen den 10. januar.Russland har presidentvalg i 2012 og Khodorkovskijs kone uttaler i følge Reuters til media at hun ikke regner med at mannen slipper ut av fengsel før det russiske presidentvalget.Rettssystemet i Russland er til stadighet under skarp kritikk av utenlandske statsledere, diplomater, Helsingforskomitteen og Amnesty International.