<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Roubini: -boligprisene kan kun synke

I følge den amerikanske økonomen Nouriel Roubini, med tilnavnet Dr. Doom, blir det dobbel dip i det amerikanske boligmarkedet .

  Publisert 29. des. 2010 kl. 15.18
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 06.20
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 226 ord
  Professor Nouriel Roubini, som tidlig forutså finanskrisen, talte til NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

  I det korte bildet støtter gårsdagens Case Schiller boligprisindeks Dr. Dooms uhemmet pessimistiske syn på det amerikanske boligmarkedet.- Det er helt åpenbart at boligmarkedet allerede er i en dobbel-dip. Takten i nedgangen er raskere nå enn i de siste månedene, sier Roubini til CNBC som en kommentar til gårsdagens Case Schiller boligprisindeks.Foruten økonomisk vekst under trendnivået er det to faktorer som presser boligprisene ned:For det første utløper førstegangskjøperne sin skattereduksjon.- Hvis du ser på dataene, så har Case Schiller falt hver måned siden skattekreditten gikk ut i mai. Alle som ønsket å kjøpe et hus gjorde det i april, sier RoubiniHan mener skatteordningen har stjålet etterspørsel fra markedet som fulgte i kjølvannet av den og peker på at dette har tynget Case Schiller boligprisindeksen i alle månedene etter at skatteordningen ble avviklet.Den andre faktoren Dr. Doom peker på er det vedvarende kaoset i lånedokumentasjonen og bankenes håndtering av tvangssalg som i følge økonomen har forværret de underliggende problemene i boligmarkedet.- Tvangssalgene har effektivt blitt utsatt, mener Roubini. Og begynnelsen på slutten av den utsettelsen er at langt flere boliger er i ferd med å komme på markedet nå. Han mener at dette vil kaste skygger over boligmarkedet langt inn i neste år.Sett under ett vil begge faktorene bane veien for et scenario der markedet tvinger prisene nedover.-Tilbudet øker og etterspørselen avtar, er Roubinis oppsummering til tv-kanalen.