<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høye matvarepriser bekymrer

Fra McDonald's-burgere i USA til sukker i Bolivia og chili i Indonesia - matvareprisene stiger over hele kloden og kommer trolig til å fortsette klatringen.

  Publisert 6. feb. 2011 kl. 17.38
  Oppdatert 6. feb. 2011 klokken 17.38
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 177 ord
  Illustrasjonsfoto: Scanpix

  Etterspørselen i folkerike og voksende økonomier kommer til å legge mer press på mattilgangen i årene som kommer, og både forbrukere og regjeringer må forberede seg på stadig høyere priser, advarer eksperter.En kombinasjon av vanskelige værforhold, raskt befolkningsvekst, dyrere og mer ressurskrevende matvaner og lav rente har fått prisene på en rekke varer til å stige - det gjelder alt fra hvete til mais og sukker og kjøtt.FN mener flere millioner mennesker kan bli berørt av de stigende prisene, og prisstigningen skaper stor bekymring i en rekke land.Problemer Ekspertene peker på politiske problemer og faren for sosial uro og opptøyer som følge av økte matvarepriser.- Ikke bare er det en fare, men det har allerede vært opprør i deler av verden på grunn av stigende priser, sier Jacques Diouf i FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.I Indonesia fjernet regjeringen importavgiftene på viktige matvarer da inflasjonen nådde 7 prosent i januar.I Bolivia blir sukker nå rasjonert, mens man i USA har opplevd så stor økning i kjøttprisen at restauranter av alle varianter har måtte sette opp sine priser. (NTB)