<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

18-årsgrense i solarier

Regjeringen innfører 18-årsgrense i solarier fra 1. juli neste år. Innen 2014 skal alle solarier ha kompetent betjening.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 12.20
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 12.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 165 ord
  Solarium. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

  - Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om begrunnelsen for de nye reglene.Hun mener aldersgrensen vil gi «et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven bruk». Hun henviser til studier som viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent for dem som begynner å bruke solarium før de fyller 30 år. Norge er ett av landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft.I 2009 svarte 55 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de hadde tatt solarium minst én gang. Fem år tidligere var andelen 34 prosent.- Betjenings- og opplæringskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling. Betjeningskravet er også viktig for at vi effektivt kan overholde aldersgrensen, sier Strøm-Erichsen. (©NTB)