<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU lar Serbia vente

EU utsetter behandlingen av Serbias medlemssøknad til mars neste år.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 06.49
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 06.56
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 200 ord
  AP Photo

  Dette går frem av utkastet til sluttkommuniké fra EU-toppmøtet i Brussel.I utkastet heter det at EU først vil undersøke om Serbia fortsatt «viser troverdig engasjement og har oppnådd ytterligere framgang», før det kan bli aktuelt å innvilge landet kandidatstatus i mars 2012.Utkastet, som skal vedtas fredag, berømmer Beograd for å ha gjort «betydelig framgang» i arbeidet med å oppfylle de politiske og økonomiske kriteriene for EU-medlemskap.Serbia roses også for å ha gjenopptatt de vanskelige samtalene med ledelsen i Kosovo, men det blir opp til EU-toppmøtet i mars å avgjøre om det er gjort tilstrekkelig framgang i disse samtalene og om Serbia har gjort nok for å implementere de avtaler som er inngått, heter det.Ifølge serbiske medier er det Tyskland som har stukket kjepper i hjulene for landets EU-søknad.Tysklands regjeringssjef Angela Merkel sa da også nylig i Forbundsdagen at «betingelsene for å innvilge Serbia kandidatstatus i EU ennå ikke er oppfylt».Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa i Brussel onsdag at «det er mulig» at Serbia får kandidatstatus, men skyndte seg å tilføye at det ikke er sikkert.Serbia og Kosovo inngikk onsdag en foreløpig avtale om felles kontroll med grensen i nord som har vært et stridsspørsmål. Serberne fjernet også en barrikade. (©NTB)