<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kongressen vedtar forsvarsbudsjett

Representantenes hus vedtok onsdag et forsvarsbudsjett som inkluderer bestemmelser om militante fanger, sanksjoner mot Iran og frys i bistanden til Pakistan.

  Publisert 15. des. 2011 kl. 05.56
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.22
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 200 ord
  Capitol Hill i Washington D.C. - Foto: Øystein Schmidt

  Etter at president Barack Obama gikk fra sin trussel om å nedlegge veto mot loven, er det ventet at den også vedtas i Senatet og deretter går til presidenten for signering.I de siste ukene har Obama-administrasjonen uttrykt skepsis til tillegget i loven som utvider forsvarets myndighet over militante i fangenskap ved å fastsette at alle utenlandske militante som er alliert med al-Qaida, skal holdes i militære fengsler selv om de er pågrepet i USA.Obama-administrasjonen sier at det ble gjort viktige endringer i teksten som gjør at den kan godtas, selv om de ikke er helt fornøyd.Loven er den seneste kampen i den langvarige striden mellom Demokratene og Republikanerne om hvorvidt terrormistenkte skal behandles som fiendtlig stridende som skal dømmes av de militære, eller kriminelle som skal stilles for sivile domstoler.Mens Obama ønsker å stenge Guantanamo-basen på Cuba der terrormistenkte nå sitter, vil Kongressen ikke godta at fangene overføres til USA og stilles for sivile domstoler.Den nye loven ikke bare utvider de militæres myndighet over fangene, den godkjenner også at mistenkte, inkludert amerikanske statsborgere, kan bli sittende på ubestemt tid i fangenskap uten dom.Loven godkjenner 662 milliarder dollar til forsvaret i budsjettåret 2012, inkludert Pentagons grunnbudsjett og krigen i Afghanistan. (©NTB)