<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Regjeringen driver krigføring mot Stortinget

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen reagerer sterkt på opplysningene om at Norges nye F-35-fly kan koste 90 milliarder kroner mer enn tidligere anslått. Han hevder regjeringen driver en dekkoperasjon.

  Publisert 13. des. 2011 kl. 05.45
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.19
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 216 ord
  Fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter - Foto: Scanpix

  - Det jeg reagerer aller mest på, er at vi har en regjering som driver en dekkoperasjon, en krigføring mot Stortinget, ved å holde tilbake opplysninger om F-35, sier Ellingsen til Aftenposten.De nye kampflyene kan komme til å koste 235 milliarder kroner å drifte over 30 år, har norske forsvarstopper sagt til canadiske folkevalgte. Stortinget ble sist, i 2008, presentert for levetidskostnader på 145 milliarder kroner, men et referat fra et canadisk departement viser at regjeringen nå opererer med en langt høyere pris, skriver Aftenposten.Ellingsen sier det er flere måneder siden utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget sist ble orientert om innkjøps- og levetidskostnader for F-35. Summen han fram til nå har forholdt seg til er den samme som tidligere, 145 milliarder kroner.- Jeg reagerer spesielt på at man går ut med en sum som er 90 milliarder høyere enn den parlamentet her hjemme kjenner til. Det finner jeg totalt uakseptabelt. Det er et brudd på informasjonsplikten overfor Stortinget, sier Ellingsen.Regjeringen har i flere omganger avvist anklager om at de holder de reelle utgiftene ved det omstridte kampflykjøpet tilbake. I mai 2009 skrev daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Aftenposten at de samlede levetidskostnadene på 145 milliarder blant annet tar høyde for en mer ugunstig dollarpris. Men det er nettopp valutaomregninger som er grunnlaget for det nye anslaget.