<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Lat som blinken er Obama

Rick Santorum bruker stadig sterkere lut i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Nå mener analytikere at han fremstår som desperat.

  Publisert 28. mars 2012 kl. 05.58
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.23
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 471 ord
  Rick Santorum - Foto: Reuters

  Flere republikanske ledere har den siste tiden krevd at Rick Santorum oppgir forsøket på å bli partiets presidentkandidat slik at veien ligger åpen for favoritten Mitt Romney.Men selv om avstanden til Romney blir stadig større, nekter Santroum å gi seg. I stedet bruker han stadig mer aggressive virkemidler i et forsøk på å ta igjen forspranget. Gang på gang har han forsøkt å skape et bilde av USA på kanten av stupet i håp om vinne stemmer fra redde amerikanere.Det er ikke minst synlig i en video som hans valgkampteam nylig la ut på YouTube. I den krasse og dramatiske videoen kalt «Obamaville» vises det bilder av en nesten forlatt by med bilder av en barnesko og en tom lekeplass. En mann holder en bensinpumpe mot hodet, og et bilde av Irans president Mahmoud Ahmadinejad kryssklippes med et bilde av president Barack Obama.Videoen ledsages av en kommentar som beskriver den harde virkeligheten som har oppstått etter at Iran har skaffet seg en atombombe:«Hver eneste dag må innbyggerne i denne byen håndtere de harde realiteter som følge av at en røverstat og en edsvoren fiende av USA er blitt en atomtrussel. Velkommen til et sted der en presidents mislykkede politikk virkelig har rammet. Velkommen til Obamaville!»Santorum har også drevet intens kamp mot Obama-administrasjonens helsereform, som i disse dager er under lupen i høyesterett. Mandag møtte han opp foran høyesterettsbygningen i Washington for å advare mot at reformen fratar amerikanerne deres grunnlovsfestede frihet.Også Santorums støttespillere innrømmer at deres kandidat er blitt mer høyrøstet den siste tiden, men de synes det er helt på sin plass.- Når man er i ferd med å falle utfor stupet, er det på tide at noen skriker og roper, sier Richard Viguerie, en av dem som vil ha Santorum inn i Det hvite hus.Analytikere mener imidlertid Santorum nå gjør et siste desperat forsøk på å innhente forspranget til favoritten Mick Romney.- Jeg tror Santorum er i ferd med å bli innhentet av matematikken, sier David Paleologos ved Suffolk University.Samtidig har også enkelte av Santorums tilhengere vist at de beveger seg på kanten av hva som er akseptabelt i en valgkamp. Da Santorum nylig demonstrerte sine ferdigheter på en skytebane i Louisiana, ropte en kvinne: - Lat som om det er Obama!Santorum har senere tatt sterkt avstand fra uttalelsen, men selv har han måttet tåle kritikk etter at han i helgen bannet til en journalist fra New York Times som han mener fordreide en uttalelse om Mitt Romney.Santorum ba journalisten om å slutte å lyve og kalte det han sa «bullshit».Men verdikonservative Santorum vil ikke beklage hendelsen.- Hvis du er konservativ og du ikke har yppet deg mot en journalist fra New York Times, så er du etter min mening ikke særlig tess, sier Santorum, som i stedet skryter av sin evne til å holde fast på sannheten. (©NTB)