<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Obamas helsereform for høyesterett i USA

Obamas helsereform er brakt inn for høyesterett. Dommernes vurdering av presidentens prestisjeprosjekt kan få stor betydning for høstens presidentvalg.

  Publisert 26. mars 2012 kl. 16.17
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.21
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 124 ord
  Barack Obama - Foto: AP

  USAs høyesterett startet mandag behandlingen av om Obamas kontroversielle reform av helsevesenet er i tråd i med grunnloven.Reformen har som mål å bedre tilgangen på helsetjenester for millioner av amerikanere, men er gjenstand for hard debatt og kontrovers.Republikanske kandidater har lovet å oppheve reformen, som de mener bryter med prinsippet om personlig frihet og legger store byrder på delstatene, næringslivet og enkeltmennesker. Obama kommer til å få hard kamp fra Republikanerne om reformen i høstens valgkamp.26 delstater, en næringslivsgruppe og enkeltpersoner har bedt høyesterett vurdere reformen.Rettens avgjørelse kan få store konsekvenser. Dersom deler av eller hele reformen avvises av høyesterett, kan det koste Obama jobben, mener Ilya Shapiro i den konservative tankesmia Cato Institute.- Dersom loven felles, er Obama-administrasjonens viktigste prestasjon borte, sier han.