<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Omvendt rentesjokk i Europa

Spanske og italienske renter ramler, tyske og amerikanske rett opp.

Publisert 29. juni 2012 kl. 11.15
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
Foto: Scanpix

Den tyske 10-års renten gjør et hopp fredag. I skrivende stund er den opp 6,9 prosent til 1,617 prosent, men i morgentimene var den helt oppe i 1,692 prosent.Da er forskjellen mellom den tyske og amerikanske også på det nærmeste utlignet. Den amerikanske 10-års renten stiger 3,3 prosent til 1,63 prosent.Utsiktene til en vekstpakke på 120 milliarder euro, og at de spanske bankene får hjelp fra EUs krisefond for å lette på trykket, gjør også at investorene øyner en mulig utvei av den negative spiralen i Europa.Det kan også bety at investorene nå regner med at Tyskland skal ta en større del av fellesregningen i Europa, og selger unna tyske statsobligasjoner.Krisehjelpen og positive vibber fra EU-toppmøtet tar også bort litt av trykket på Spania og Italia, og lokker investorer tilbake i spanske og italienske statsobligasjoner, som har falt kraftig de siste par månedene. Det bidrar til å sende kursene opp og yielden ned.Den spanske 10-års renten ramler derfor kraftig fredag formiddag. Like før lunsj er renten ned 4,5 prosent til 6,63 prosent.Også den italienske 10-års renten faller på nyhetene om krisehjelp og forventninger om økt fokus på vekst og stimuleringer i Europa. Den lange renten i Italia er ned 3,4 prosent til 5,986 prosent.