<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har du kjøpt bygård, og fått for lavt fradrag?

Deloitte-advokat Thorvald Nyquist peker på en felle veldig mange i eiendom går i. - Alltid dårlig deal for en av partene, sier han til HegnarOnline.

Publisert 30. juli 2012
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 563 ord
lead
Bygård, illustrasjon. Foto: Finansavisen.
Bygård, illustrasjon. Foto: Finansavisen.

- Vi har kjøpt en bygård som eies av et aksjeselskap, og har i forhandlingene fått tilbud om et fradrag på 7,0 prosent, fordi vi overtar selskapet og da får lavere avskrivninger enn om vi kjøpte bygget og eiendommen direkte.- Hva var vanlig nivå på slike fradrag, og er 7,0 prosent riktig? spør en leser.Har du juridiske spørsmål om næringseiendom, send inn her.Kan forvente høyere fradrag nåAdvokat og partner Thorvald Nyquist i Deloitte Advokatfirma avfeier kategorisk at 7,0 prosent er dagens riktige nivå.- Her henger tydeligvis nivået fra før 2009 igjen. I dag kan det gjennomgående forventes høyere fradrag enn 7,0 prosent, sier han til HegnarOnline.Hva som er riktig nivå på slik ulempeskompensasjon avhenger ifølge advokaten av flere faktorer, herunder hva som evt. konkret er avtalt gjennom bud og aksept.- Bakgrunnen for at slik kompensasjon gis, er som du skriver at kjøper indirekte oppnår lavere årlige avskrivninger når det er et selskap kjøpes, og ikke selve eiendommen.- Ettersom det ved kjøp av selskapet kun er endringer på aksjonærnivå, vil eiendomsselskapet - som eier eiendommen - dermed fortsette avskrivningene fra det nivå som allerede er foretatt i selgers eiertid, fortsetter partneren.Slik beregner du fradragetKorrekt fradrag kan ifølge Nyquist beregnes eksakt. Dersom særlig avtale ikke foreligger, avhenger dette av følgende faktorer:

  • Om det er tale om et forretningsbygg (typisk kontorbygg) - som avskrives årlig med 2,0 prosent, eller et bygg og anlegg (for eksempel et hotell eller lagerbygg) - som avskrives med 4,0 prosent.Om det er tale om et forretningsbygg (typisk kontorbygg) - som avskrives årlig med 2,0 prosent, eller et bygg og anlegg (for eksempel et hotell eller lagerbygg) - som avskrives med 4,0 prosent.
  • Dernest fordelingen av eiendomsverdien på saldo for bygget, saldo for de faste tekniske installasjonene og tomten. Sistnevnte avskrives ikke, men andel tomt må trekkes ut før beregningen foretas.Dernest fordelingen av eiendomsverdien på saldo for bygget, saldo for de faste tekniske installasjonene og tomten. Sistnevnte avskrives ikke, men andel tomt må trekkes ut før beregningen foretas.
  • Fordelingen mellom eiendomsverdien (etter fradrag for tomteverdi) på hhv bygget og de faste tekniske installasjoner. For bygg ferdigstilt før 2009 er denne fordelingen 60/40.Fordelingen mellom eiendomsverdien (etter fradrag for tomteverdi) på hhv bygget og de faste tekniske installasjoner. For bygg ferdigstilt før 2009 er denne fordelingen 60/40.
- Alltid dårlig deal for en av partene- Omhandler ikke uvesentlige beløp Følg HegnarOnline på Facebook her!

Dersom det anvendes en diskonteringsfaktor på 6,0, og fordelingen er 60/40, er den korrekte fradragsprosenten ifølge advokaten ca. 11,0 prosent for forretningsbygg, og 13,7 prosent for bygg og anlegg.- Ettersom det er mange ulike faktorer som normalt avviker fra dette, er det ikke lengre riktig å operere med noen standard, selv om mange aktører bransjen ser ut til å være "glad" i slike forenklinger gjennom standardnivåer.- En slik tilnærming er imidlertid alltid en dårlig deal for en av partene, påpeker Deloitte-partneren.Det finnes ifølge Nyquist en konkret formel som kan benyttes for å beregne det korrekte fradraget. Normalt vil næringsmegler kunne foreta slike beregninger for partene.- Vi ser dessverre at det gjøres en del feil, og oppstår mange misforståelser omkring slike beregninger, og at en del aktører fortsatt bruker de "gamle" fradragssatsene - til tross for at det nå snart har gått tre år siden disse utgikk på dato.- Slike beløp kan omhandle ikke uvesentlige beløp, så det er ofte god butikk å gjøre en slik konkret beregning før avtale inngås, avslutter advokaten overfor HegnarOnline.