<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-regler stopper norsk laks ved grensa

Svenske myndigheter har vekket en sovende EU-regel som i praksis gjør det ulovlig for norske vogntog å frakte fisk og tømmer over grensa.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 16.37
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
Fotot: Scanpix

Praksisendringen er utløst av en rettskraftig dom fra den svenske lagmannsretten som slår fast at grensekryssende vogntog ikke skal overstige 40 tonn i vekt og 18,75 meter i lengde. Avgjørelsen hviler på en EU-regel som til nå ikke har vært praktisert i de nordiske landene.- Vi gjør det vi kan for at svenske myndigheter skal få rettet opp i dette. Konsekvensene for næringslivet er dramatiske hvis ikke praksisen blir endret, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB.De nye reglene setter en effektiv stopper for transport av fisk og tømmer fra Norge til Sverige. Kjøretøyene som brukes, er rett og slett for tunge eller for lange. Skal lakseeksporten fortsette som før, må transportbransjen derfor leie inn en armada av mindre, østeuropeiske kjøretøy - med de ekstrakostnadene dette medfører.Også andre deler av norsk næringsliv vil merke den nye svenske praksisen, i form av økte kostnader og lengre leveringstid. Norsk transportnæring vil måtte si nei til en rekke oppdrag utenfor landets grenser.En maksgrense på 16,5 meter for semitrailere vil også ramme importen til Norge. I dag kjører 98 prosent av alle lastebiler via Sverige. Ferjetransporten fra Danmark kan ikke ta unna alt dette uten kapasitetsproblemer. (©NTB)