<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Politiet får knusende dom i 22/7-rapport

22. juli-kommisjonens rapport kommer mandag. Kritikken vil ramme både regjeringen og enkelte tjenestemenn.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 07.18
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
Alexandra Bech Gjørv - Foto: Finansavisen

Ifølge VGs opplysninger vil ikke tjenestemennene som får kritikk bli navngitt i rapporten, som etter avisens opplysninger vil ramme politiet spesielt hardt.Rapporten vil avsløre svikt på svikt fra systemer, manglende teknologi og rammevilkår, dårlig ledelse og beslutningsvegring.Avisen skriver at rapporten vil avsløre nye og hittil ukjente fakta som vil være i strid med rapportene som flere av etatene, inkludert politiet og Politiets sikkerhetstjeneste, selv har publisert.Heller ikke regjeringen slipper unna. Kommisjonen skal ha konkludert med at samfunnsberedskapen har vært underprioritert i store deler av regjeringstiden til statsminister Jens Stoltenberg, helt siden 2005.En av dem som får kraftigst kritikk skal være Ingelin Killengreen, som gikk av som politidirektør et halvt år før terroraksjonen. Hun blir, ifølge VG, holdt ansvarlig for de overordnede svakhetene i organisering, planverk, beredskap og bemanning.Killengreen ønsker ikke å kommentere lekkasjer, men vil vente til rapporten er lagt fram. 22. juli-kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, ønsker heller ikke å kommentere lekkasjene overfor avisen.Aftenposten skriver at kommisjonen har fått tilgang til nøyaktige GPS-data fra alle de involverte utrykningskjøretøyene under terrorangrepet. Dataene viser posisjoner og kart-koordinater hvert fjerde sekund på hver eneste utrykningsbil som var i aksjon 22. juli i fjor.GPS-dataene skulle egentlig vært slettet, men ble tilfeldigvis lagret på grunn av en sikkerhetsoppdatering av systemene. (©NTB)