<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fem drept i amerikansk droneangrep i Pakistan

Fem antatt militante er drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan.

  Publisert 10. okt. 2012 kl. 05.57
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 21.33
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 244 ord
  Illustrasjonsfoto: Ubemannet Predator-drone tilhørende USA - Foto: AP

  Ifølge pakistanske sikkerhetskilder i området var angrepet rettet mot bygninger i Hurmuz-området, øst for Miranshah, hovedstaden i stammeregionen Nord-Waziristan som grensen til Afghanistan.- Flere amerikanske droner fløy inn i området før daggry og avfyrte fire raketter mot flere bygninger. Fem militante ble drept, sier en sikkerhetskilde.De amerikanske droneangrepene mot antatte opprørere og terrorister med bånd til al-Qaida og Taliban, er kontroversielle og har vakt sterke reaksjoner i landet.Kritisk rapportEn rapport fra Stanford Law School og New York University School of Law konkluderte nylig med at USA terroriserer sivilbefolkningen med de mange droneangrepene.Ifølge rapporten er rundt 3.000 drept i slike angrep siden 2004, men bare 2 prosent av ofrene kan betegnes som viktige mål. Rapporten slår også fast at angrepene kan ha kostet nærmere 900 sivile livet.Lever i fryktDroneangrepene påvirker nå dagliglivet i de pakistanske stammeområdene langs grensa til Afghanistan, der folk ikke lenger tør å samles i bryllup og begravelser av frykt for å bli rammet, konstaterer rapporten.Redningsmannskaper er også redde for å rykke inn og bistå ofrene for droneangrep av frykt for nye angrep, slås det videre fast.Undergraver folkerettenBlant dem som har gått hardt ut mot å gjennomføre utenomrettslige henrettelser av antatte fiender ved hjelp av førerløse fly, er USAs tidligere president Jimmy Carter.Carter hevder at droneangrepene er brudd på minst ti av paragrafene i FNs menneskerettighetserklæring.Amnesty International kritiserer også USAs bruk av droneangrep, men Obama-administrasjonen fastholder at strategien er riktig og viser til at den ikke setter amerikanske soldatliv i fare. (©NTB)