<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hegnar: - Vranglære som enhver student vet er feil

Redaktør Trygve Hegnar skriver på lederplass om seiglivede rykter, vranglære, sludder og fjollete argumenter.

Publisert 24. feb. 2013 kl. 00.01
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 00.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
Trygve Hegnar. Foto: Scanpix

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i Finansavisen onsdag 20. februar.Følg HegnarOnline på Facebook her!Professor dr. juris Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo gir seg ikke. Hun hevder fortsatt (i et nytt leserinnlegg i DN) at aksjonærene i et aksjeselskap ikke eier selskapet.«Eierskapsmyten» kaller hun det, og skriver: «Myten om at aksjonærer eier selskapet er seiglivet, understøttet av vanlig sprogbruk.»Stakkars studentene ved Det juridiske fakultet i Oslo. Der foreleses vranglære som enhver student vet er feil. Og hva sier de andre professorene? Kan de leve med en kjetter i sin midte?Følg Kapitals Børs-NM herKontrollspørsmålet til professor dr. juris Beate Sjåfjell er enkelt: Hvis aksjonærene ikke eier selskapet, hvem er da eier?Er flere hundre tusen norske aksjeselskaper eierløse, juridiske konstruksjoner?Professor Sjåfjell forsøker seg på en lite elegant manøver ved at vise til at «aksjeselskapet er en selvstendig juridisk person som eier sine egne eiendeler,» og derfor er det ikke aksjonærene som «eier» overskuddet i selskapet. Det er selskapet.Dette er primitivt. Alle vet at det er selskapet som eier alle aktivaposter og har ansvaret for alle passivaposter, men det er aksjonæren(e) som eier egenkapitalen. Ene og alene. Hvem ellers?Det blir bare latterlig når professor Sjåfjell skriver at «aksjonærer har håp om høyere avkastning, men ingen forhåndbestemt rett på avkastning i det hele tatt.»Nei, selvfølgelig ikke. Men eierforholdet til selskapet opphører ikke selv om avkastningen ikke er «forhåndsbestemt.» Avkastningen kan bli hva den vil, men eierskapet til selskapet består.Neste fjollete argument fra professoren er følgende: «Aksjonærene kan ansvarsfritt velge å være helt passive investorer i aksjer i selskapet. De eier nemlig ikke selskapet.»At hundretusener av aksjonærer er passive investorer er korrekt nok, men det er ikke graden av passivitet som avgjør om man er eier eller ikke. Aksjen man har kjøpt avgjør det.Det er ikke bare Øystein Stray Spetalen som er eier i norske aksjeselskaper.Aksjonærene eier selskapet. Alt annet er sludder.Mange har interesser knyttet til et aksje-selskap (ansatte, kreditorer, samfunnet), men eierskapet til selskapets egenkapital ligger hos aksjonærene. Derfor er det aksjonærene som også eier overskuddet, og mulige utbytter som vedtas på lovlig måte via styre og generalforsamling.Det er vel pensum i første semester for jusstudentene?Når professor dr. juris Beate Sjåfjell skriver at «myten om at aksjonærer eier selskapet er seiglivet,» så er det bare takk og farvel.Sjåfjell skal ikke brennes på bålet, men kan hun fortsatt forelese og bringe vranglære til studentene?Kontrollspørsmålet for Sjåfjell og studentene er så latterlig enkelt: Hvis aksjonærene ikke eier selskapet, hvem er da eieren?