<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trygve Hegnar: - Jukse-Jens

Vel vitende om at Erna Solberg trolig er statsminister etter valget, vil han ha bruken av oljepenger ned. Etter at han selv har forsynt seg.

  Publisert 30. juni 2013 kl. 00.01
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.52
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 558 ord
  Trygve Hegnar. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

  Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen mandag 24. juniStatsminister Jens Stoltenberg har sagt at den rødgrønne regjeringen i neste stortingsperiode vil bruke 20 milliarder kroner ekstra for å pusse opp skoler. På toppen av dette skal det også komme en ekstrapott til vedlikehold og utbedring av sykehus.Dette er utmerkede tiltak, og burde selvfølgelig ha kommet tidligere, men bedre sent enn aldri.Men dagen etter dette gladbudskapet fortalte Stoltenberg at han har ombestemt seg når det gjelder hans hjertebarn Handlingsregelen. Han mener nå at det vil bli brukt for mye penger hvis man bruker 4 prosent av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland), som skal tilsvare realavkastningen. Stoltenberg kan nå tenke seg at man begrenser seg til 3 prosent.I budsjettet for i år har regjeringen lagt inn en overføring på 125 milliarder kroner fra Oljefondet, som tilsvarer en realavkastning på 3 prosent, mens 4 prosent, som altså er Handlingsregelen, gir 160 milliarder kroner. Følger man regelen slavisk, kan regjeringen årlig følgelig bruke 35 milliarder kroner til.Dette tar Stoltenberg nå en jafs av ved å bruke titalls milliarder kroner til skoler og sykehus.Vel vitende om at Erna Solberg trolig er statsminister etter valget, vil han ha bruken av oljepenger ned. Etter at han selv har forsynt seg.Stoltenberg ser jo at Oljefondet stadig vokser, og hvis man skal holde seg til 4 prosent, blir det rikelig med penger til den blåblågrønnegule regjeringen.Så er det et annet viktig kriterium for å bruke oljepengene. Det åpnes for at det kan brukes litt mer i dårlige tider og litt mindre i gode økonomiske tider.Nå ser det ut til at Stoltenberg er redd for dårlige tider på grunn av krisen i Europa og andre steder, og da skal man altså kunne bruke litt mer penger fra Oljefondet, men han vil også begrense uttaket til 3 prosent for den neste regjeringen.Saken er den at ingen i 2001, da Handlingsregelen ble innført, ante hvor stort Oljefondet ville bli, og ingen hadde peiling på hva en realavkastning på 4 prosent ville komme til å utgjøre.Effekten av 125 milliarder kroner eller 160 milliarder på real-økonomien er det ingen som har kunnskap eller idé om. Vil 20 milliarder kroner ekstra til skoler bety noe for lønninger, priser, konkurranseutsatt industri og kronekursen? Ingen har peiling.Derfor er det en form for politisk juks når statsminister Jens Stoltenberg snakker om kollaps i norsk økonomi hvis opposisjonen vil bruke penger, mens hans egen bruk kan økes og senkes etter politisk dagsform.Det eneste gode ved Stoltenbergs sjonglering med oljepengene, er at vi kanskje kan slippe å høre at Handlingsregelen er en matematisk formel vi må holde oss til. Da Stoltenberg innførte regelen i 2001, ante hverken han eller noen andre hva vi snakket om, og det er ikke blitt bedre i dag.Dagens andre politiske gåte er de politiske kommentatorenes oppfatning at opposisjonen er nødt til å legge frem en programerklæring eller felles politisk plattform før valget, noe Erna Solberg ikke vil gjøre. Men det er vel slik at vi må se valgresultatet før vi kan vite hvor mye makt og innflytelse hvert enkelt parti kan få?Venstre kan ikke stoppe en konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen hvis partiet havner under sperregrensen, og FrP får ikke gjennomslag for alle sine forslag hvis partiet havner på 10 prosent og ikke på 20 prosent.KrF klarer ikke å stoppe salg av vin i butikker med 4 prosent, men kanskje med 7 prosent.