<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brannvesenet på Østlandet frykter vind og lyn

Brannmannskaper i Sør-Norge rykket fredag ut til et tosifret antall skogbranner. De frykter at vind og lynnedslag vil øke brannfaren ytterligere lørdag.

  Publisert 27. juli 2013 kl. 09.02
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 312 ord
  Engangsgrill.

  - Brannmannskapene fikk kontroll på skogbrannene i Stor-Elvdal og på Åmot, og det blir vakthold på stedet utover natta. Dette var de største og mest kompliserte skogbrannene av alle som ble meldt i løpet av fredag, på grunn av dårlig veiforbindelse og vanntilgang, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brannvesen til NTB.- Det kom stadig inn nye meldinger om skogbrann på grunn av tordenværet. Vi håper det blir færre i løpet av lørdag, at vinden løyer og det blir kjøligere, sier brannsjefen.Ekstra mannskaperI Hedmark og Oppland har brannmannskapene rykket ut til et tosifret antall skogbranner i løpet av fredag. Brannvesenet så seg nødt til å kalle inn ekstra personell og å samarbeide med Sivilforsvaret.To brannhelikoptre og to brannfly ble brukt for å slukke brannene.- Mange branner har startet som følge av tordenvær. Det er foreløpig ikke fare for befolkningen noen steder, opplyser operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt.Ifølge Midt-Hedmark brannvesen var bålbrenning årsaken til én av de mange utrykningene, til Styggberget i Elverum.KrattbrannI Hurum i Buskerud slo lynet ned ved Klokkarstua og startet en skogbrann, men brannvesenet fikk kontroll på den fredag kveld. Her ble et område på 1,5 mål flammenes rov, ifølge Søndre Buskerud politidistrikt.Tre steder i Hallingdal brøt det ut skogbranner fredag, men på kvelden var alle brannene under kontroll, skriver Hallingdølen.På Sjekkeland ved Kvinesdal i Vest-Agder fikk brannvesenet etter tre timer kontroll på en gressbrann som utviklet seg til å bli en skogbrann, melder Fædrelandsvennen.Fredag var en varm dag med høye temperaturer i østlandsområdet, noe som ikke bidro til å minske faren for skogbrann.- Det er fortsatt meget stor skogbrannfare. Den er størst i Aust-Agder, Buskerud, Telemark. I helgen kommer det regn og torden fra sør, så da burde skogbrannfaren etter hvert bli mindre. Det kan bli relativt mye nedbør noen steder, opptil 20-25 millimeter enkelte plasser, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB. (©NTB)