<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PST frykter svekket sikkerhet på Oslo Lufthavn

Politi og Tollvesen frykter svekket nasjonal sikkerhet hvis regjeringen sier ja til forenklet bagasjehåndtering på Oslo Lufthavn.

  Publisert 31. juli 2013 kl. 05.57
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.10
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 220 ord
  Foto: Scanpix

  Den foreslåtte ordningen vil bety at passasjerer fra utlandet ikke lenger må ta bagasjen sin forbi tollkontroll til ny innsjekk og sikkerhetskontroll når de kommer fra utlandet og skal fly videre i Norge.Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet og Tollvesenet advarer mot å la kommersielle hensyn svekke grensekontrollen, og anbefaler regjeringen å si nei, skriver Aftenposten.Det er ventet at regjeringen vil ta stilling til forlaget i løpet av kort tid.- Dette er vi sterkt imot. Det vil forringe muligheten til å kontrollere mennesker og bagasje som kommer inn i landet og vil bety at veien legges mer åpen for folk som kommer hit i den hensikt å begå kriminelle handlinger - smugling eller ulovlig innreise, sier tolldirektør Bjørn Røse.Røse sier det er helt avgjørende for en effektiv og god kontroll at tollvesenet får kontrollere passasjer og bagasje sammen.Brev Aftenposten har fått tilgang til fra Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet bekrefter politiets motstand mot forslaget.«En effektiv tollkontroll kan (...) avdekke forhold som har direkte relevans for PSTs særskilte ansvarsområder. En manglende evne til å avdekke og vidererapportere slike forhold kan således i ytterste konsekvens også få betydning for rikets sikkerhet», skrev daværende PST-sjef Jørn Holme. PST sier at standpunktet er det samme i dag.Samferdselsminister Marit Arnstad sier at Tollvesenets og politiets synspunkter er en viktig del av grunnlaget for den videre behandlingen av saken. (©NTB)