<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hegnar: - Årets valgbløff

Trygve Hegnar om helseminister Jonas Gahr Støres løgn om de 12.000 nye sykehjemsplassene.

  Publisert 25. aug. 2013 kl. 00.01
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 496 ord
  Trygve Hegnar. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

  Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 23. august.Statsminister Jens Stoltenberg tolker de seneste meningsmålingene som at «det blir jevnere, at valget ikke er avgjort, og at det er mange som ønsker en politikk der vi satser på skole og helse, fremfor skattekutt til dem som har mye fra før.»Her er det flere feil, og det enkleste er å se på Arbeiderpartiets soleklare løftebrudd om sykehjemsplasser. Stoltenberg lovet i 2007, og han har gjentatt løftet i 2009 og 2011, at det innen 2015 skulle komme 12.000 nye sykehjemsplasser. Det reelle tallet er et sted mellom 2.000 og 4.000 hittil. Langt fra målet.Dette har fått helseminister Jonas Gahr Støre til å komme med årets bløff. Han hevder at det aldri har vært meningen at det skulle bli bygget 12.000 nye sykehjemsplasser på toppen av det antallet som var i 2007. Når Stoltenberg snakket om «nye» sykehjemsplasser innen 2015, mente han også renovering og oppussing av gamle sykehjemsplasser, hevder Gahr Støre.Trolig har ingen andre enn helseministeren oppfattet løftet slik, så velgerne vil trolig straffe Ap for dette (meningsmålingene sier litt).Man burde ikke kunne lyve seg fra så klare løfter.For å komme på offensiven sier Ap nå at partiet vil sørge for 16.000 nye årsverk i eldreomsorgen innen 2020. Til dette sier FrPs Ketil Solvik-Olsen at «kjenner jeg Stoltenberg og Støre rett, så ender dette løftet opp som et tilsagn om tilskudd til 16.000 nye pleieuniformer.»Statsminister Jens Stoltenberg skryter også av at det i hans siste åtte år som regjeringssjef, er blitt flere titusen nye arbeidsplasser innen helse- og omsorgssektoren. Det er korrekt nok, men disse arbeidsplassene er kommet i en periode hvor Norge har fått nesten en million flere innbyggere.Da er det vel slik at det må bli flere helsearbeidere uansett? Tilbudet og kvaliteten for den enkelte (slik TV 2 så dramatisk kunne vise forleden) er ikke nødvendigvis blitt bedre.Men den groveste tilsnikelsen er at den rødgrønne regjeringen kan satse mer på helse og skole enn opposisjonen fordi den ikke satser på skattekutt.For det første er det ikke kommet et eneste skattekutt av betydning frem til i dag. Dagens situasjon på norske sykehjem har derfor intet med skattekutt å gjøre.For det andre er det slik at opposisjonen vil bruke minst like mye penger på helse og omsorg som regjeringen. Trolig mer. Uansett hvor skattenivået ligger.For det tredje er det ikke sant at regjeringens fremtidige bevilgninger, inkludert det siste løftet om 16.000 nye årsverk i eldreomsorgen, vil stå og falle med skattekutt fra en ny regjering.Både statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre er så opplyste og erfarne at de utmerket godt vet at statsbudsjettet i år er gjort opp med et overskudd på 380 milliarder kroner (hvis de ikke vet det er det en skandale), og at overskuddet trolig vil bli større til neste år. Stoltenberg vil nemlig bruke mindre av avkastningen fra Oljefondet.Antall sykehjemsplasser har følgelig intet med skattelettelser å gjøre. Det går om å oppfylle gitt løfter. Det handler om gjennomføringskraft og ikke skatt.