<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kripos får ikke delta i Moland-etterforskning

Norske Kripos kommer ikke til å delta i etterforskningen av Tjostolv Molands død i Kongo, opplyser generalmajoren som leder etterforskningen.

  Publisert 23. aug. 2013 kl. 07.39
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.27
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 187 ord
  Drapsdømte Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.). Foto: Scanpix

  Kripos, som ankom Kongo torsdag, får dermed trolig bare en liten rolle i Kongo, skriver VG.- De norske etterforskerne skal observere etterforskningen, ikke delta. Vi trenger ikke hjelp. Men vi vil være mest mulige transparente, og om de har noen spesielle observasjoner eller påpekninger, så vil vi ta det i betraktning, sier etterforskningsleder Tim Mukuntu.Han sier etterforskningen ikke vil ta lang tid. Obduksjonen er ventet å være ferdig enten fredag eller lørdag.Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin søndag morgen, og dødsfallet har utløst en rekke spekulasjoner. Hans nærmeste venn, cellekamerat Joshua French, har blitt utpekt som mistenkt av Kongos informasjonsminister. Lambert Mende Omalanga uttalte til NRK onsdag at de drapsdømte nordmennene kranglet flere ganger og at de aldri burde ha delt celle. Han sa også at det var skader på Moland som var forenlig med drap.Disse uttalelsene ble derimot møtt med kritikk og skepsis fra familiene til nordmennene.Torsdag sa derimot landets justisminister, Wivine Mumba Matipa, at hun avgjorde at norske etterforskere måtte delta under etterforskningen slik at spekulasjonene skulle stanse. I tillegg til teamet fra Norge ville Matipa ha med en observatør fra EU. (©NTB)