<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alt klart til maktskifte midt på dagen

En drøy måned etter valget kan Erna Solberg endelig innta Statsministerens kontor. Onsdag klokken 12 får landet ny regjering.

  Publisert 16. okt. 2013 kl. 08.00
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.06
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 388 ord
  Erna Solberg. NTB Scanpix / NTB Scanpix

  På slaget 12 går Jens Stoltenberg (Ap) av, to timer etter å ha fått innvilget sin avskjedssøknad av kongen. I samme øyeblikk blir Erna Solberg landets statsminister.Møter på SlottetEtter sitt siste møte rundt kongens bord klokken 10 vil den avtroppende regjeringen komme ut på Slottsplassen for å ta sitt farvel. Samtidig kommer Erna Solberg til vandrehallen på Stortinget for å lese opp navnene i sin nye regjering.To timer senere, etter et ekstraordinært statsråd som skal holdes klokken 12, blir fordelingen av statsrådspostene offisiell. Samtidig har det de siste dagene vært så mange lekkasjer at hele statsrådlisten allerede er kjent - med mindre det kommer noen overraskelse i siste liten.Erfarne politikereMed et parti som aldri har sittet i regjering og ett som har vært borte fra maktens korridorer i åtte år, er det ikke overraskende at bare et fåtall av statsrådene har tidligere regjeringserfaring. I tillegg til sjefen selv, er det bare tre av Erna Solbergs mannskap som har sittet på en statsrådstaburett tidligere: Børge Brende (H), Thorhild Widvey (H) og Vidar Helgesen (H).De 18 som etter alle solemerker skal utgjøre kongens råd i tiden fremover er likevel ikke politiske lettvektere uten erfaring. De fleste av dem har solid fartstid på Stortinget, og flere har ledet komiteene de har sittet i. Mange vil fortsette med de samme fagområdene de har spesialisert seg på i nasjonalforsamlingen.En profilert komitéleder er Anders Anundsen (Frp). Mannen som trolig blir ny justisminister, har de siste årene ledet kontroll- og konstitusjonskomiteen, gruppens om skal holde regjeringen i ørene og passe på at de politiske spillereglene blir fulgt.Samtidig er det noen som er langt mindre beskrevne blader i rikspolitikken. Det gjelder ikke minst Monica Mæland (H), som hentes fra byrådsledervervet i Bergen og Tine Sundtoft (H), som er spådd å ta over Miljøverndepartementet.Møter folketEtter planen skal Sundtoft, Mæland, Anundsen og resten av regjeringskollektivet komme ut på Slottsplassen for fotografering etter å ha møtt kongen på Slottet klokken 12.På grunn av arbeidene på Slottsplassen er den tradisjonelle seansen der den nye regjeringen er tilgjengelig for publikum og presse flyttet til Dronningparken på baksiden av Slottet, opplyser Statsministerens kontor.Utover ettermiddagen onsdag blir det nøkkeloverlevering i de forskjellige departementene. Først ut er Statsministerens kontor, rundt klokken 13.15. Stoltenbergs overrekkelse av nøkkelen til Solberg overføres på nett-TV.Erna Solberg holder sin første pressekonferanse som statsminister klokken 15.30 på Statsministerens kontor. (©NTB)