<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jagland forsvarer fredspristildeling overfor CNN

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har blitt intervjuet av CNNs stjernereporter Christiane Amanpour, som krevde svar på hvorfor pakistanske Malala Yousafzai ikke fikk fredsprisen.

  Publisert 16. okt. 2013 kl. 14.58
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.06
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 166 ord
  Thorbjørn Jagland. Foto: Scanpix

  I intervjuet peker Amanpour på at Malala i en alder av 16 år allerede har satt livet sitt på spill for fred gjennom utdanning.- Mange mener dere gjorde en feil og at dere skulle gitt prisen til Malala, sier Amanpour til Jagland.- Malala er en enestående og modig kvinne, og hun vil uten tvil være en kandidat i kommende år. Men vi kan ikke dele ut priser til personer eller organisasjoner basert på meningsmålinger, vi må se på Alfred Nobels testamente, svarer Jagland.Han understreker også at Nobelkomiteen aldri forklarer hvorfor den ikke gir prisen til en person eller organisasjon.- Vi forklarer kun hvorfor vi gir prisen til den konkrete vinneren.Amanpour vil ikke nøye seg med det svaret og konfronterer Jagland med at det ikke var meningsmålinger som gjorde Malala til en aktuell fredspriskandidat, men at hun faktisk ble «skutt i hodet for fred».- Jeg setter pris på det store engasjementet om dette. Men nobelkomiteen har begunstiget slike personligheter mange ganger, sist med Liu Xiaobo, påpekte Jagland.