<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Johnsen stiller strengere krav til bankene

I et nytt regelverk for kapitalkrav for norske banker, pålegger finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mer kapital bak hver krone som lånes ut til boliglån.

  Publisert 14. okt. 2013 kl. 05.51
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.03
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 154 ord
  Finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  Den såkalte nevnerforskriften fastsetter blant annet hvordan bankene skal vektlegge risikoen for tap på boliglån i sine beregninger av kapitaldekning. Reglene som Finansdepartementet fastsatte søndag, skal gi likere konkurransevilkår mellom norske og utenlandske banker, skriver Dagens Næringsliv.- Det er helt grunnleggende viktig at vi har solide og ordentlige finansinstitusjoner folk kan stole på. Vi lærte mye av bankkrisen, sier den avtroppende finansministeren til avisen.Hensikten med de mange og strengere kravene som den rødgrønne regjeringen har stilt til bankene etter finanskrisen i 2008, har vært å gjøre dem mer robuste.Johnsen avviser imidlertid at de nye reglene kommer til å bety økte renter for lånekundene.- Bankene har jo snakket om et spleiselag, der både aksjonærene og kundene må bidra. Vi som kunder har bidratt allerede gjennom økt rentemargin, sier Johnsen som mandag skal holde sin finanstale i Stortinget.Han peker på at norske banker går svært godt for tiden, og at avkastningen til aksjonærene er god. (©NTB)