<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny regjering innfører rabatt på dobbeltrom på sykehjem

Den påtroppende regjeringen lover avslag på prisen når beboere på langtidsopphold på norske sykehjem må dele rom.

  Publisert 11. okt. 2013 kl. 05.40
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.02
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 225 ord
  Bent Høie (H). Foto: Scanpix

  Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie har fått den påtroppende regjeringen med på et forslag om redusert betaling når to beboere må bo på samme rom, skriver Aftenposten.- Mange bor ufrivillig sammen med andre. Noen bor to personer på rom beregnet for én person. Sykehjemsbeboere betaler en stor andel av bokostnaden selv gjennom en egenandel. Vi mener det er urimelig at en skal betale det samme om en får eget rom eller om en blir tvunget til å dele rom med fremmede, sier Høie til avisen.Den nye regjeringen skal derfor innføre redusert egenfinansiering for personer som blir lagt på dobbeltrom mot sin vilje på langtidsopphold. Høie legger til at man må ta innover seg at sykehjemspasienter i stor grad betaler boutgiftene selv, og at et rom på et sykehjem er en privatbolig.- Ingen hadde akseptert å få en fremmed inn i sitt eget hjem på denne måten, og i hvert fall ikke uten å måtte betale for det, sier Høie.Informasjonssjef Christine Engelstad i Seniorsaken er glad for Høies løfte, men hun legger til at rabattordningen ikke må bli en sovepute for politikere som har lovet enerom til alle.Ifølge kommunenes interesseorganisasjon KS har 93 prosent av sykehjemsbeboerne i Norge enerom. Personer på langtidsopphold og som bor på dobbeltrom vil derfor neppe skape konsekvenser for kommunenes økonomi med en slik rabattordning, mener områdedirektør Helge Eide i KS. (©NTB)