<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet på listen over atomverstinger

Det norske oljefondet og DNB er å finne på verstinglisten i en ny rapport om investeringer i selskap som produserer atomvåpen.

  Publisert 11. okt. 2013 kl. 05.19
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.02
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 275 ord
  Yngve Slyngstad Foto: Finansavisen

  Rapporten "Don't Bank on the Bomb" er utarbeidet av den nederlandske fredsorganisasjonen IKV Pax Christie , som har kikket verdens 298 ledende finansinstitusjoner og investeringsfond etter i kortene.Rapporten konstaterer at disse institusjonene har bidratt med nærmere 1.900 milliarder kroner i selskap som produserer atomvåpen, enten gjennom lån, investeringer eller kapitalforvaltning.Statens Pensjonsfond Utland er å finne på verstinglisten, med investeringer på nærmere 8,5 milliarder kroner i selskap er involvert i produksjon, vedlikehold og modernisering av atomvåpen.Statens Pensjonsfond Utland havner på verstinglisten som følge av sine investeringer i selskaper som Aaecom, Babcock International, Fluor, Huntington Ingalls, Rockwell Collins, Rolls-Royce, SAIC, Thales, ThyssenKrupp og URS, som alle kan knyttes til produksjon av atomvåpen.DNB er også å finne på verstinglisten med investeringer på drøyt 300 millioner kroner i slike selskap.- Norske finansinstitusjoner er nødt til å ta ansvar og ekskludere alle selskaper som er involvert i produksjon av dette mareritt-våpenet. Oljefondet, som forvalter våre felles verdier, har et spesielt ansvar her. Disse våpnene utgjør en enorm risiko for menneskeheten, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.Storebrand er å finne blant de 13 selskapene på skrytelisten i rapporten og berømmes for sine etiske retningslinjer for investeringer.- Storebrand fortjener ros og honnør for å ta aktivt avstand fra masseødeleggelsesvåpen, sier Tørres.Hun oppfordrer andre norske finansgiganter til å følge etter, og mener at det i utgangspunktet ikke er noe å si på de etiske retningslinjene oljefondet opererer etter.- Men de må praktiseres slik at de utelukker alle selskaper som er involvert i atomvåpenproduksjon, sier Tørres.Aller øverst på verstinglisten troner de amerikanske investeringsbankene Goldman Sachs og Morgan Stanley, sammen med Royal Bank of Scotland, franske BNP Paritas, Deutsche Bank, UBS og Credit Suisse.(©NTB)