<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Syriske opprørere massakrerte sivile

Syriske opprørere drepte minst 190 sivile syrere og tok over 200 til fange da de rykket inn i Latakia-provinsen 4. august i år, slår Human Rights Watch fast.

  Publisert 11. okt. 2013 kl. 05.17
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.02
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 257 ord
  Syria opprøret. AP Photo/Rodrigo Abd

  Minst 67 av ofrene ble trolig regelrett likvidert da opprørerne tok kontroll over flere landsbyer der innbyggerne er alawitter og støtter president Bashar al-Assad, går det fram av en rapport menneskerettighetsorganisasjonen legger fram fredag.Opprørerne tilhørte de to islamistgruppene Den islamske staten Irak og Sham og Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, som fortsatt holder fangene, flesteparten av dem kvinner og barn, konstaterer Human Rights Watch.Alt tyder på at drapene og overgrepene som ble begått av opprørere i Latakia, var krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, mener menneskerettighetsorganisasjonen.- Disse overgrepene ble ikke begått av banditter. Denne operasjonen var et koordinert og planlagt angrep mot sivilbefolkningen i disse alawitt-landsbyene, sier Joe Stork som er fungerende leder for HRWs virksomhet i Midtøsten.Human Rights Watch har tidligere også dokumentert krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av syriske regjeringsstyrker. HRW mener nå at det er på høy tid at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) behandler Syria-konflikten.Rapporten om hendelsene i Latakia-provinsen bygger blant annet på intervjuer med 35 personer i området, blant dem overlevende, medisinsk personell, opprørere og aktivister på begge sider i konflikten.Minst 20 ulike opprørsgrupper deltok i offensiven mot alawitt-landsbyene i området, som pågikk i 14 dager.Human Rights Watch mener FNs sikkerhetsråd straks må forby våpenleveranser til alle parter i krigen i Syria, også til vestlige land og land som forsyner opprørerne med våpen.- De syriske ofrene for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har måttet ventet altfor lenge på at Sikkerhetsrådet skulle sende et klart budskap om at de ansvarlige for disse forferdelige overgrepene blir stilt til ansvar, og overføre Syria-krigen til ICC, sier Stork. (©NTB)