<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV, Sp og Venstre vil stramme inn våpeneksporten

For første gang siden 2005 er det ikke lenger politisk enighet om reglene for norsk våpeneksport, melder Finansavisen.

  Publisert 18. feb. 2014 kl. 06.12
  Oppdatert 8. apr. 2014 klokken 13.52
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 164 ord
  Raketten Hawk XXI - bilde fra Kongsberg.com

  Forrige uke behandlet Stortingets utenriks- og forsvarskomité den årlige stortingsmeldingen om eksport av norsk forsvarsmateriell. Nå har SV, Venstre og Senterpartiet gått sammen for å be regjeringen stramme inn eksporten av våpenkomponenter slik ar «norske komponenter ikke inngår i produkter som videreselges til sluttbrukere som ville vært uakseptable som mottakere av militært materiale eksportert fra Norge», melder Finansavisen.Hos forsvarsindustrien lyser de røde lampene.- Dersom det skapes usikkerhet om at norsk industri kan oppfylle langsiktige forpliktelser som underleverandør i store internasjonale samarbeidsprosjekter, vil norsk industri bli utelukket fra å delta, sier administrerende direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening til avisa.Arbeiderpartiets Marit Nybakk mener derimot situasjonen er lite dramatisk.- Det er liten uenighet, og vi kunne antakelig ha klart å oppnå tverrpolitisk enighet om vi hadde brukt mer tid på formuleringene. Alle partiene er enige om at reglene for norsk våpeneksport skal være strenge, sier hun.Eksporten av norsk forsvarsmateriell fra Norge har tilsvart om lag 4-5 milliarder kroner per år de siste årene. (©NTB)