<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dom faller for Ubaydullah Hussain i trusselsaken

I dag får islamisten Ubaydullah Hussain høre om Oslo tingrett finner ham skyldig eller ikke i indirekte oppfordring til terrorhandlinger.

    Publisert 3. okt. 2014 kl. 06.27
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 245 ord
    Ubaydullah Hussain. Foto: Scanpix

    Partene i saken har begge antydet at saken vil komme til å bli anket, uansett utfall.Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden understreker at han prinsipielt aldri anker en dom før den er avsagt. Likevel legger han ikke skjul på at det kan bli aktuelt.– Saken er prinsipiell for rekkevidden av ytringsfrihet for ytringer vi ikke liker, sier Elden til NTB.Fersk paragrafHussain (29) er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 147c, som handler om oppfordring til terror. Bakgrunnen er at han på Facebook i fjor hyllet terrorangrep ved fire anledninger. I tillegg la han ut et bilde av dømte terrorister. Selv mener han utsagnene omfattes av ytringsfriheten.Straffebestemmelsen er knapt brukt i norsk rettsvesen tidligere, og saken mot Hussain regnes som viktig om skillet mellom ytringsfrihet og trusler.Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, ser heller ikke bort fra at saken vil gå videre, muligens helt til Høyesterett.– Det er prinsipielle sider ved saken som kanskje bør belyses, men det er for tidlig å si, sa Fari da rettssaken startet.Ba om ti månederStatsadvokaten la ned påstand om ti måneders fengsel for Hussain da saken gikk for tingretten forrige uke. Fari mener Hussain utmerket godt forsto at enkelte ville tolke hans glorifisering av terror som en oppfordring til å drepe.Da han holdt prosedyre i saken, viste Fari til at det dreier seg om juridisk nybrottsarbeid. Han erkjente også at det er vanskelig å bevise indirekte oppfordringer, men mener at summen av Facebook-posteringene utgjør en klar melding til visse miljøer. (©NTB)