<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Havner under 1-prosentmålet i bistand

Regjeringen øker bistanden med over 1 milliard kroner, men havner likevel under målet om 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI).

    Publisert 8. okt. 2014 kl. 11.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 390 ord
    (AP Photo/Khalil Senosi, File)

    Regjeringen har satt av i alt 32,5 milliarder kroner til bistand i 2015.Dermed er det duket for bråk med samarbeidspartiene. Kristelig Folkeparti har tidligere varslet at de vil bruke sin posisjon på Stortinget til å sikre at bistanden ligger på 1 prosent av BNI i hele regjeringsperioden.Organisasjonene reagererOgså hjelpeorganisasjonene reagerer på bistandskuttet.– Regjeringen går bort fra et viktig prinsipp om at vi skal gi 1 prosent av landets samlede inntekter til dem som trenger det mest i verden. I stedet kutter de i støtten til dem som trenger det mest, for å finansiere skattelette her hjemme, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna, Line Hegna.Flyktninghjelpen oppsummerer sin reaksjon i ett ord: Skuffende.– I disse krisetider er det totalt uakseptabelt at bistandsposten ikke er på 1 prosent av budsjettet, sier Rolf Vestvik, samfunnsdirektør i Flyktninghjelpen.Kirkens Nødhjelp håper et bredt politisk forlik om bistandsprosenten kommer på plass så raskt som mulig, slik at politikerne heller kan konsentrere seg om innholdet.– Bistandsprosenten må ikke reduseres til en brikke i et politisk spill, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens NødhjelpKonsentrasjonRegjeringen vil kutte i antall land som mottar norsk bistand fra dagens 116 til 84 land. 12 av landene skal være såkalte fokusland der innsatsen skal styrkes ytterligere.Den første gruppen, såkalt sårbare stater, omfatter Afghanistan, Haiti, Mali, Palestina, Somalia og Sør-Sudan. I de andre seks landene – Etiopia, Malawi, Mosambik, Myanmar, Nepal og Tanzania – skal det særlig satses på næringsutvikling.Bistanden til en del mellominntektsland og land der norsk bistand er mindre omfattende, skal fases ut over tid. Latin-Amerika blir trolig den regionen der flest land kuttes ut.– Inngåtte avtaler skal ikke brytes, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.Prioriterte områderHøyre har tidligere lovet en «historisk satsing» på bistand, og regjeringen vil satse særlig på områdene utdanning, nødhjelp, helse, næringsutvikling, klima og menneskerettigheter.Den største økningen skjer på utdanning, der støtten økes med 550 millioner kroner til nærmere 2,4 milliarder i 2015. Målet er å doble utdanningsstøtten innen 2017.Regjeringen foreslår også å øke innsatsen til humanitær bistand og nødhjelp med 424 millioner kroner til i overkant av 3,3 milliarder kroner.Arbeidet for global helse styrkes med 150 millioner kroner til 2,9 milliarder. 1,3 milliarder av dette skal gå til vaksinealliansen GAVI.Støtten til næringsutvikling økes med 290 millioner kroner. 240 millioner går til investeringsfondet Norfund, som i 2015 vil få i overkant av 1,7 milliarder kroner.(©NTB)