<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hva bringer dagens viktigste møte i Europa?

Kommer det nye signaler fra Den europeiske sentralbaken eller vil den vente og se?

  Publisert 2. okt. 2014 kl. 11.27
  Oppdatert 2. okt. 2014 klokken 11.30
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 258 ord
  Sjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi. Foto: AP

  Rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag kl. 13:45 er en av ukens viktigste hendelser. Kanskje også enda viktigere enn non-farm payrolls i USA på fredag.Svake nøkkeltall fra eurosonen i det siste har økt presset på sentralbanken og forventingene om at skal komme signaler om nye stimulansepakker stiger.Styringsrenten i eurosonen ligger på 0,05 prosent og det venter de fleste at den vil gjøre også etter dagens rentemøte. Men det ventes andre viktigere signaler.Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets skriver i morgenrapporten til DNB Markets i dag at behovet for sterkere tiltak enn det sentralbanken hittil har lansert nå øker.Han peker også på at bankene også har vært forsiktige med å benytte seg av de tiltakene sentralbanken har kommet med så langt.Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities sa imidlertid på HegnarTV onsdag at sentralbanken kanskje venter til desember med å lansere noe mer fordi den vil se hvordan den såkalte TLTRO-auksjonen går i desember.Han pekte også på at bankene allerede har tilsvarende lån til lavere rente og at de kanskje vil vente med å erstatte disse med lån til høyere rente til de kommer nærmere forfall, over nyttår.Lødemel var imidlertid ikke fremmed for at det kan komme såkalte kvantitative lettelser i Europa også, etter modell fra USA, og at det ligger forventninger om det i markedet. Ikke minst i valutamarkedet.Lødemel antydet for eksempel at økte stimulanser i Europa kan bidra til å senke euroen ytterligere ned mot 1,2 og kanskje 1,1 mot dollar.Se hele intervjuet med Erlend Lødemel, som også berørte norsk økonomi, Asia, USA og det globale bildet.