<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Kunne like gjerne delt ut hundrelapper på Gardermoen

NHO er rimelig godt fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett, men har null forståelse for forslaget om å heve grensen for netthandel i utlandet.

    Publisert 8. okt. 2014 kl. 12.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 373 ord
    Foto: Erlend Aas / SCANPIX.

    – Det vi ikke er fornøyd med er netthandelsgrensen. Det er det samme som å bruke skattebetalernes penger til å betale for ikke å kjøpe norsk. Du kunne like så godt stilt deg opp på Gardermoen og delt ut en hundrelapp til alle som hadde handlet i utlandet. Det er meningsløst, så det forstår jeg ikke, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til NTB.Regjeringen har foreslått å øke grensen for tollfri netthandel fra 200 til 500 kroner, noe også Virke er kraftig motstander av. De største kritikerne mener dette vil koste tusenvis av arbeidsplasser.Andre områder Skogen Lund savner større satsing på, er en økning i lærlingtilskuddet og en innstramming i permitteringsregelen.Skattekutt som forventetRegjeringens foreslåtte skattekutt på 8,6 milliarder, hvorav 4,1 milliarder er kutt i formuesskatten, er som forventet eller litt lavere enn det NHO hadde sett.– Vi skulle gjerne sett at hele formuesskatten hadde blitt fjernet ved ett grep, istedenfor at den tværes ut som nå. Man må huske at motivasjonen for å fjerne formuesskatten er at norske bedrifter ikke skal ha et handikap i forhold til bedriftene de konkurrerer med. Det er viktig. Klarer norske bedrifter å konkurrere, så vil jo det skape arbeidsplasser og mer velferd til alle, påpeker NHO-direktøren.Skogen Lund mener videre at budsjettforslaget slett ikke har en krystallklar blåblå profil. Hun peker på at et skattekutt på 8,6 milliarder er småpenger når man vet at økningen i statsbudsjettet har vært på hele 500 milliarder kroner de siste ti årene.– Dette er nesten ingenting. Og feilmarginen på ethvert statsbudsjett er jo på 20-30 milliarder, så disse skattekuttene er helt marginale, mener hun.Råd til velferdSkogen Lund er ellers opptatt av at man ikke bare snakker om alle pengene som skal brukes, men at det også fokuseres på pengene som skal tjenes for at vi skal få råd til all velferden.– Det er to ting som er viktig: Vi må ha flest mulig i arbeid, og det norske næringslivet må klare å konkurrere med markedene med utenlandske konkurrenter.Bortsett fra den tydelige motstanden mot å lempe på den omstridte netthandelsgrensen, gjør det hun kaller en sårt tiltrengt satsing på samferdsel, et viktig løft for kunnskap og forskning samt uførereformen, at NHO-direktøren er noenlunde trygg på at regjeringens budsjett vil styrke norsk næringslivs konkurransekraft. (©NTB)