<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Staten overtar ansvaret for 22. juli-minnested

Staten overtar ansvaret for den videre prosessen med 22. juli-minnestedet på Sørbråten i Hole, opplyser kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

    Publisert 1. okt. 2014 kl. 18.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 286 ord

    Slik ønsker han å sikre at de nasjonale minnesmerkene etter tragedien realiseres som planlagt.– Det sitter folk i hele landet som har behov for et sted der man kan sørge, savne og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier Sanner til NTB.Hole sa neiOnsdag sendte han et brev til Hole kommune om at staten overtar den videre planprosessen for minnestedet på Sørbråten.Bakgrunnen for beslutningen er at kommunen har bedt staten om å overta dersom deres ønske om en alternativ plassering og utforming av minnesmerket ikke blir imøtekommet.I september sa kommunestyret blankt nei til statens forslag om et minnested som deler Sørbråten-neset nord for Utvika i to med et skår på tre-fire meter.– Vi hadde vel helst sett at staten kom med et alternativ til det minnesmerket som ble valgt. Jeg vet ikke om de kommer til å se på alternativer i det hele tatt. Men nå skal jo hele planen legges ut på høring. Om staten kommer til å legge vekt på eventuelle innsigelser til minnesmerket, gjenstår å se, sier leder for plan- og miljøutvalget i Hole kommune, Per Christian Gomnæs, til NTB.– Ingen overkjøringSanner sier til NTB at han har forståelse for at kommunen ønsker at staten overtar ansvaret.– Dette har vært en krevende sak for Hole kommune, som ble rammet hardt av det som skjedde 22. juli. Dersom dette skal gjennomføres, så må staten ta et ansvar. Det er det vi nå gjør, sier han.Minnesmerket var opprinnelig ment å stå ferdig 22. juli 2015, men er blitt utsatt med et år, opplyser kommunalministeren.– Jeg er opptatt av at vi har en ryddig og god prosess. I tillegg må dette samkjøres med minnesmerket i Oslo, sier han. (©NTB)