<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Korrupsjonsplagede Ukraina vil handle med Norge

Mens Telenor sliter med korrupsjonsanklagede VimpelComs aktiviteter i Usbekistan, inviteres norske bedrifter til å satse i Ukraina – ett av Europas mest korrupte land.

    Publisert 19. nov. 2014 kl. 13.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 255 ord
    Fra Kiev, Urkraina. Foto: Scanpix

    Statsminister Erna Solberg (H) besøkte denne uken Ukrainas hovedstad Kiev. Der åpnet hun et norsk-ukrainsk næringslivsforum samme med sin ukrainske kollega Arsenij Jatsenjuk, som innstendig ber norske bedrifter om å satse i Ukraina.Det gjør også Solberg – med visse forbehold.– Jeg vil oppfordre norsk næringsliv til å se på investeringsmulighetene her, men være veldig tydelig på at de ikke aksepterer korrupsjon. Å være veldig tydelig på det betyr også at man kan prøve å se om det faktisk gir en respons, sier hun til NTB.– Landets myndigheter på høyeste nivå er i dag ekstremt opptatt av å bekjempe korrupsjon. Men dette er nok fortsatt en gammel kultur som ligger i andre deler av det offentlige apparatet, mener Solberg.– Ærlig regjeringTelenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i VimpelCom, som beskyldes for å ha utbetalt inntil 600 millioner kroner til et selskap som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president. Onsdag skulle Telenor-ledelsen forklare seg for regjeringen om saken.Som Usbekistan har Ukraina problemer med korrupsjon, og på Transparency Internationals korrupsjonsindeks ligger Ukraina på 144. plass.Bestikkelser forekommer både i offentlig og privat sektor. Men Solberg føler seg trygg på at Ukrainas nye og sterkt provestlige regjering mener alvor når den varsler hard kamp mot korrupsjon.– Regjeringsnivået her har en veldig klar agenda, og de er veldig åpne og ærlige om å si at dette er de største problemene deres. De er nødt til å bekjempe det og har forsøkt å gjøre det med lover, men sier at det er et voldsomt arbeid å fjerne korrupsjonen, sier Solberg.