<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer bistandspenger i skatteparadiser

Norfund har investert 2 milliarder kroner i bistandspenger fra statsbudsjettet via skatteparadiser.

    Publisert 1. des. 2014 kl. 07.52
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 188 ord
    Foto: Scanpix

    Den viktigste årsaken er å redusere risikoen, sier direktør Kjell Roland.Norfund er statens selskap for næringsinvesteringer i fattige land og eies av Utenriksdepartementet. Investeringene skjer som lån eller egenkapital i fattige land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.I en rapport fra organisasjonen European Network on Debt and Development står det at 46 av Norfunds 165 investeringer i fattige land skjer gjennom skatteparadiser, skriver Aftenposten. Opplysningene framkommer også i Norfunds årsrapport for 2013.– For oss handler dette om å redusere risikoen. I mange afrikanske land er rettssystemet uforutsigbart og nesten ugjennomtrengelig. Risikoen på bakken er alltid der, men ved å gå gjennom tredjeland kan risikoen i forholdet til våre lokale og internasjonale medinvestorer flyttes til land med gode rettssystemer. Det gjør det mulig å forfølge brudd på avtaler om hvilke standarder som skal følges på arbeidsmiljø og i lokalsamfunnene, sier administrerende direktør Kjell Roland til avisen.Generalsekretær Mona Thowsen i den norske delen av organisasjonen Publish What You Pay er kritisk til praksisen og understreker at Norfund selv har pekt på bruken av skatteparadiser som skadelig for utviklingen av fattige land.Totalt hadde Norfund investert 9,6 milliarder kroner ved utgangen av 2013.