<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordoppmøte på atomvåpenkonferanse

Rekordmange stater deltar på den internasjonale konferansen om atomvåpen som starter i Wien mandag.

  Publisert 8. des. 2014 kl. 05.47
  Oppdatert 8. des. 2014 klokken 05.48
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 165 ord
  Barack Obama - Foto: AP

  For første gang kommer også USA og Storbritannia.I tillegg er India og Pakistan å finne på deltakerlisten, men ingen av de øvrige atommaktene ville komme. Til sammen kommer representanter fra 160 stater.– Det rekordstore oppmøtet viser at det er økende interesse for det humanitære initiativet Norge startet i 2013, sier Grethe Østern, våpenpolitisk leder i Norsk Folkehjelp.Dette er tredje konferanse i rekken. Målet er å få i gang en prosess for å forby atomvåpen.– Forventningene er at enda flere stater skal uttrykke utålmodighet og vilje til å få i gang prosessen. Vi håper at det settes i gang et konkret spor i løpet av 2015 – forhåpentligvis før 70-årsdagen for bombingen av Hiroshima og Nagasaki, sier Østern til NTB.Initiativtakerne mener ikkespredningsavtalen som ble forhandlet fram på slutten av 1960-tallet, er blitt mer eller mindre glemt.De fem atommaktene USA, Sovjet, Kina, Storbritannia og Frankrike lovet den gang at de etter hvert skulle kvitte seg med sine våpen mot at andre land unnlot å anskaffe seg dem.