<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skjebnedag for de rødgrønne i Sverige

Dagens budsjettdebatt i den svenske Riksdagen kan ende med at statsminister Stefan Löfven tvinges til å gå av.

    Publisert 3. des. 2014 kl. 06.05
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 302 ord
    Stefan Löfven. Foto: Scanpix

    Sverigedemokraterna (SD) gjorde det tirsdag klart at partiet ikke vil støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og Löfvens regjering får dermed ikke flertall for sitt budsjettforslag i Riksdagen.– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått avgjørende innflytelse, så sant vi ikke sørger for å gjøre noe helt annet på tvers av blokkene, sa Löfven sent tirsdag.DebattKlokken 9 onsdag morgen innledes budsjettdebatten i Riksdagen, og den kan ende med at Löfven kaster inn håndkleet.Først etter budsjettdebatten vil regjeringen fatte sin beslutning, understreker han.– Ett av alternativene er å prøve på nytt senere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sa Löfven.Vil felleAt regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».– SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.Avviste invitasjonSelv om de borgerlige partiene i Alliansen, i likhet med de rødgrønne vegrer seg for å samarbeide med SD, avviste de tirsdag kveld bestemt et tilbud om budsjettforlik fra regjeringspartiene.– Jeg syns vi skal gå til avstemning og la Stefan Löfven få rive av dette plasteret selv, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.Kristdemokraternas leder Göran Hägglund tviler på om Löfven vil sende budsjettet tilbake til finanskomiteen i Riksdagen og forsøkte å forhandle om et budsjettforlik.– Det er ikke vår oppgave å redde Stefan Löfven, sier Hägglund. (©NTB)