<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bondevik advarer mot returavtale med Eritrea

Regjeringen håper å få på plass en avtale om tvangsretur av asylsøkere til Eritrea. – Dette er et av de verste regimene i verden, slår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fast.

  Publisert 31. mai 2015 kl. 00.02
  Oppdatert 31. mai 2015 klokken 00.02
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 154 ord
  Kjell Magne Bondevik. Foto: Scanpix

  Overfor TV 2 advarer den tidligere KrF-lederen på det sterkeste mot å stole på en avtale inngått med eritreiske myndigheter.– Menneskerettighetssituasjonen i landet er brutal. Dette er et av de verste regimene i verden, sier Bondevik, som i dag leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.Eritreiske asylsøkere utgjør den største gruppen som kommer til Norge. De kan bli tvangsreturnert allerede i år dersom Norge får i stand en returavtale med landet. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet reiser for å ha møter med landets myndigheter i juni.– Vi håper på to gode dager i Eritrea med gode samtaler. Vi har en forventning om at eritreerne i større grad etterlever menneskerettighetene, sier KallmyrBondevik har selv møtt president Isaias Afewerki fem ganger.– Dette regimet har vist at det setter til side elementære og internasjonale avtaler. At de skulle respektere en avtale med Norge med den forhistorien, har jeg vanskelig for å tro, sier den tidligere statsministeren. (©NTB)