<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge kan vente oppstrammer fra Stoltenberg

Som de fleste NATO-land må nok Norge vente seg en oppstrammer når generalsekretær Jens Stoltenberg kommer på besøk.

    Publisert 31. mai 2015 kl. 13.06
    Oppdatert 31. mai 2015 klokken 13.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 382 ord

    Norge liker å vise til at vi som ett av få NATO-land styrker forsvarsbudsjettet i stedet for å kutte.Men det endrer ikke bunnlinjen, som er at Norge ligger under NATOs mål om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Og det er Stoltenbergs jobb å få alle medlemslandene til å innfri det målet.– Når truslene øker, må vi investere mer om vi fortsatt skal være en allianse som kan garantere for alle medlemslandenes sikkerhet, er NATO-sjefens gjentatte budskap.Også når han besøker Norge fra onsdag til fredag.MålI fjor høst sluttet statsminister Erna Solberg (H) seg til NATOs målsetting om å nå et forsvarsbudsjett som utgjør 2 prosent av BNP innen ti år.Norge brukte i fjor rundt 1,5 prosent. I år foreslår regjeringen å styrke budsjettet med i overkant av 1,4 milliarder kroner. Likevel kommer prosentandelen bare opp til rundt 1,6.– Å oppnå en situasjon der Norge bruker 2 prosent av BNP på forsvar, vil være svært krevende på kort sikt, erkjente forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i et svar til Stortinget i april.Selv om målsettingen «om å bevege seg i retning av 2 prosent» innenfor en tiårsperiode ligger fast.Få innfrirKun 4 av de 28 NATO-landene innfridde budsjettmålet i fjor.Som norsk statsminister gjorde heller ikke Stoltenberg det i sin tid. Han har også erkjent at «alle politikere selvfølgelig heller vil bruke penger på helse og skole».Men som NATO-sjef har han nå ansvaret for at medlemslandene tar inn over seg en ny sikkerhetspolitisk situasjon i et presset Europa.Og han lovet USAs president Barack Obama å «jobbe med de europeiske landene» da han besøkte Washington i uka som gikk.TakkTross manglende innfrielse av budsjettmålet kommer nok Stoltenberg også til å bruke Norges-besøket til å takke regjeringen for innsatsen.Norge leder for øyeblikket NATOs flypatruljering i Baltikum og er med i testingen av alliansens nye hurtigstyrke. Norge var også vertskap for en ubåtøvelse i begynnelsen av mai, og leder i disse dager en stor jagerflyøvelse i nord sammen med NATOs partnerland Sverige og Finland.ProgrammetNATOs generalsekretær starter det offisielle Norges-besøket i Bodø onsdag. Der venter en demonstrasjon av F-16-flyene som er i stående NATO-beredskap og jevnlig må på vingene for å følge russisk aktivitet.Torsdag har Stoltenberg blant annet audiens på Slottet, mens besøket avsluttes fredag med et møte med Solberg, Søreide og utenriksminister Børge Brende (H). (©NTB)