<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vemork er fredet

Åstedet for tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig, Vemork kraftstasjon på Rjukan i Telemark, er nå fredet.

    Publisert 30. mai 2015 kl. 08.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 167 ord
    Scanpix

    – Vemork har spilt en sentral rolle i norsk industrihistorie. Men for de fleste er det nok Vemorks plass i norsk krigshistorie som har gjort dette anlegget kjent – både i Norge og internasjonalt, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).Kraftstasjonen var verdens første da den sto ferdig i 1911. Kraftverket var første ledd i Hydros produksjonslinje for kunstgjødsel og var i drift helt fram til 1971.Vemork er uløselig knyttet til krigshistorien, og tungtvannsaksjonen i 1943 er trolig den mest kjente enkelthendelse fra norsk krigshistorie.– Fredningen omfatter store deler av omgivelsene og andre anlegg rundt Vemork. Dette sikrer viktige fysiske spor etter andre verdenskrig, inkludert tomta etter hydrogenfabrikken, bombekratre, vaktbua i rørgaten og bombebeskyttelsen rundt ventilkammerhuset, sier riksantikvar Jørn Holme.Telemark fylkeskommune vil motta 700.000 kroner fra Riksantikvaren til arkeologiske utgravinger av restene av hydrogenfabrikken. Fylkeskommunen vil grave fram kjellerrommet som var målet for tungtvannsaksjonen.UNESCOs rådgivende organ ICOMOS går inn for å sette Rjukan og Notodden på verdensarvlista. Den endelige beslutningen tas rundt månedsskiftet juni-juli i år. (©NTB)