<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Banksjef: - Finanstilsynet kan forsterke nedturen

Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpeseth mener et nytt kapitalkrav fra Finanstilsynet er utformet på en måte som gjør at det kan forsterke den økonomiske nedturen.

    Publisert 27. okt. 2015 kl. 06.08
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 182 ord

    Etter sommeren har tilsynet hatt møter med alle de store bankene for å orientere om et nytt kapitalkrav, skriver Dagens Næringsliv. Dette kommer i tillegg til eksisterende krav og er ulikt for hver bank. Mandag kom det melding om at Sparebanken Vest ber eierne skyte inn 750 millioner friske kroner. Alternativet hadde vært å knipe igjen pengepungen.– Hvis vi ikke hadde gått til eierne, så måtte vi ha krympet på utlån, sier Kjerpeseth. Han synes Finanstilsynet tar for hardt i og frykter at flere banker kan bli nødt til å stenge for nye utlån.– Jeg tror flere sparebanker har fått omtrent samme beskjed. Tilsynet burde være mest opptatt av å ikke forsterke en økonomisk nedtur, men i utforming av nye kapitalkrav ser vi tegn på det motsatte, sier Kjerpeseth.Finanstilsynet svarer at kravet er nødvendig for å gjøre bankene mer solide. «Økte kapitalkrav i gode tider er ikke et virkemiddel for å bremse kredittveksten, men økt egenkapital skal bidra til å sette bankene i god stand til å tåle tap», skriver Emil R. Steffensen, som er leder for tilsynets bank- og finanstilsyn. (©NTB)