<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lysbakken: Sverige har vært et lys i Europa

Det er ikke et uttrykk for feilslått politikk at Sverige nå har endret kurs i asylpolitikken, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Publisert 02:29 29. nov. 2015
Oppdatert 02:29 29. nov. 2015
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 398 ord

– Svenskene har prøvd å være et lys i Europa, men de kan ikke være det lenger når ingen andre tar ansvar, sier SV-lederen til NTB.– Solidariske krefter i Europa kunne ha funnet sammen og løst problemene, men i stedet har det kommet en lokal Per Sandberg i hvert enkelt land og fått bestemme. Det er en fallitterklæring for det europeiske samarbeidet, sier han.Lysbakken sier han forstår at Sverige ikke lenger klarer å ta imot så mange flyktninger som landet til nå har gjort.– Men det viser jo ikke at den svenske politikken har vært feil, sier han.– Kan bli farligAnsvaret for kursendingen i Sverige ligger hos de europeiske landene som opptrer «utrolig egoistisk», mener SV-lederen.– Sammen skaper de en krise som etterlater mennesker i limbus rundt om i Europa. Det kan bli veldig dramatisk situasjon, for man må ikke tro for ett øyeblikk at flyktningstrømmen blir borte selv om flere land strammer inn, sier Lysbakken.– At land etter land stenger grensene sine vil skape en farligere og verre situasjon enn om flere hadde tatt ansvar, framholder han.Nye samtalerSammen med Rasmus Hansson er Lysbakken utelatt fra samtalene når de øvrige partiene på Stortinget i neste uke tar fatt på oppgaven med å meisle ut en ny norsk integreringspolitikk. Det er konsekvensen av at SV og Miljøpartiet De Grønne brøt forhandlingene om asylforliket som ble presentert i forrige uke.– Vi er for å stramme inn overfor dem som ikke har behov for beskyttelse. De skal raskt returneres. Men vi kunne ikke være med på et forlik som hemmer integreringen av dem har beskyttelse og som skal bli i Norge. Da skaper vi utenforskap, og det er veldig farlig på sikt, sier han.Etter planen skal de seks øvrige parlamentariske lederne innlede forhandlingene på onsdag. Noen avtale ventes ikke før neste år.Fem grep– Mine forventninger til en slik avtale er små når Høyre og Frp er med. Derfor skal de andre partiene vite at det finnes et alternativt flertall, sier Lysbakken.I en tale til SVs landsstyre lørdag redegjorde han for fem konkrete integreringsforslag som han håper de andre partiene tar med seg.Et av dem er raskere behandling av asylsøknaden til dem som trolig får bli, ikke bare dem man venter raskt å kunne returnere. SV gjentar forslaget om ny bosetningsordning etter dansk mønster og ber om midlertidige arbeidstillatelser, mer språkopplæring og økte overføringer til integreringstiltak i kommunal og frivillig sektor. (©NTB)