<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utvalg kan ha basert klimagasskutt-råd på feil tall

Utvalget som foreslo avgift på norsk rødt kjøtt, kan ha basert forslaget på feil tall. Bondelaget kritiserer Finansdepartementet for ikke å ha offentliggjort advarselen fra forskerne.

Publisert 13. mars 2016
Oppdatert 13. mars 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 169 ord
Sau og lam. Foto: NTB Scanpix, arkivfoto.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) fikk i oppdrag å finne ut hvordan man kan redusere klimagassutslippene i jordbruket av utvalget Grønn skattekommisjon. En av konklusjonene utvalget la fram, var en avgift eller redusert produksjonsstøtte for norsk rødt kjøtt basert på tall som sammenlignet Norge og Storbritannia. Forskere i NIBIO sendte et brev til Finansdepartementet i februar, hvor de varslet om at sammenligningsgrunnlaget kan være feil.– Vi fant ut at det var brukt ulike metoder for å kartlegge utslipp fra britisk sau og norsk sau, sier forsker Klaus Mittenzwei ved NIBIO til Dagsavisen, etter at forskerne på eget initiativ kvalitetssikret tallene.Finansdepartementet opplyser at de vil ta med innholdet i brevet i oppfølging med kommisjonen. Samtidig sier kommisjonsleder Lars-Erik Borge at feilene ikke vil påvirke Grønn skattekommisjons anbefaling om å fjerne produksjonstilskudd eller avgiftsbelegge rødt kjøtt.– Det som kommer fram her, endrer de faglige forutsetningene for flere av skattekommisjonens anbefalinger. Det er derfor oppsiktsvekkende at Finansdepartementet har valgt å holde informasjonen skjult, sier styremedlem Bjørn Gimming i Norges Bondelag til NTB.