<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Clinton og Trump innfridde i New York

Hillary Clinton og Donald Trump sikret seg begge solide seirer i nominasjonsvalgene i New York. Dermed befester de posisjonene som storfavoritter i kampen om å bli presidentkandidater.

    Publisert 20. apr. 2016 kl. 06.09
    Oppdatert 20. apr. 2016 klokken 06.11
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 504 ord

    – Newyorkere, dere har alltid stått bak meg, og jeg har alltid prøvd å stå bak dere. I dag gjorde vi det igjen, og jeg er dypt, dypt takknemlig, sa Clinton i en tale til sine tilhengere etter at det ble klart at hun gikk av med seieren i Demokratenes nominasjonsvalg i delstaten.Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Clinton en oppslutning på 58 prosent, mot 42 prosent til rivalen Bernie Sanders.Seieren i New York er viktig for Clinton. Både fordi delstaten er folkerik – hele 247 delegater står på spill – og fordi et tap i delstaten hvor hun selv har vært senator ville vært ydmykende.– Innen rekkeviddeMed tirsdagens seier øker Clinton sitt allerede store forsprang foran Sanders, men hun likevel ikke riktig ennå å erklære full seier i hele løpet fram mot demokratenes landsmøte i juli.– Seieren er innen rekkevidde, sa hun under talen.Vermont-senator Bernie Sanders signaliserer heller ikke at han vil gi seg med det første, til tross for tapet i byen hvor han er født og oppvokst.– Vi har kommet langt de siste elleve månedene, og vi skal fortsette å kjempe helt til slutten, sa Sanders.Trump vantPå republikansk side ble det tidlig klart at Donald Trump tar en overlegen seier. Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Trump en oppslutning på 60 prosent, mens motstanderne Ted Cruz og John Kasich hadde henholdsvis 15 og 25 prosent av stemmene.– Takk New York, jeg elsker dere, skrev Trump på Twitter, kort tid etter at de første prognosene ble offentliggjort.Med over 50 prosent av stemmene i New York, er Trump sikret alle de 95 delegatene fra delstaten. Dermed øker sjansene for at han klarer å nå et rent flertall blant de republikanske presidentkandidatene og unngår en åpen avstemning på landsmøtet.– Vi kommer til å lande på et veldig høyt nivå og få mange flere delegater enn noen har forutsett i sine villeste fantasier, sa Trump under en seierstale i hans egen skyskraper, Trump Tower, i New York.KaosNominasjonsvalgene i New York ble ikke avholdt uten problemer. Det er blitt meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen, spesielt i New York by.Byrevisor Scott Stringer i New York har bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at 125.000 navn er forsvunnet fra stemmeregistrene.I et brev til styret skriver Stringer at nominasjonsvalgene har vært «dårlig organisert, kaotiske og ineffektive». Han viser til ødelagte stemmeskannere, stemmelokaler som åpnet for sent og dårlig bemanning.Clinton og Trump lederEtter kveldens thriller i New York har Hillary Clinton sikret seg støtte fra 1.436 delegater i nominasjonskampen, mens Sanders hadde 1.192 delegater i ryggen. Clinton har for øvrig langt bredere støtte blant de såkalte superdelegatene, men disse kan ombestemme seg helt fram til landsmøtet i juli. For å vinne demokratenes nominasjonskamp trengs 2.383 delegater.På republikansk side har Trump sikret seg støtte fra 844 delegater, mens Cruz har 543 og Kasich 147. Dersom Trump får alle de 95 delegatene fra New York er han et viktig steg nærmere de 1.237 delegatene han trenger for å bli partiets presidentkandidat.