<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venstre-nei til oljeleting nær iskanten

Venstre vil ikke ha noe av oljeleting i blokkene som ligger nær iskanten i Barentshavet, slik regjeringen onsdag åpnet for.

Publisert 18. mai 2016
Oppdatert 18. mai 2016
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 343 ord
lead

– De delene som er helt i nord og nordøst, er ikke i tråd med samarbeidsavtalen. Vi har kjørt en lang kamp mot dette, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.– De nordligste og nordøstligste områdene burde vært tatt ut av konsesjonsrunden, konstaterer han.Dårligere stemningElvestuen varsler kamp i Stortinget om de mest omstridte oljeblokkene som nå er åpnet for leteboring.– Dette lager dårligere stemning og et dårligere forhold mellom oss og regjeringen, det er det ingen tvil om, konstaterer Venstre-toppen.I samarbeidsavtalen Høyre/Frp-regjeringen har med Venstre og KrF, heter det at man ikke skal «iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene».Det har imidlertid vært lange diskusjoner på Stortinget om hvor iskanten går.Fikk ikke flertallRegjeringen mener issmelting har flyttet iskanten nordover, men en samlet opposisjon sendte i juni i fjor meldingen om iskanten i retur.– De endringene regjeringen har foreslått, fikk de ikke flertall for i fjor. Det blir en ny avstemning allerede på mandag, sier Elvestuen.Da behandler Stortinget et representantforslag fra SV som blant annet tar til orde for å stanse tildelingene i 23. konsesjonsrunde som følge av Parisavtalen.Elvestuen etterlyser en faglig begrunnelse fra regjeringen for å åpne de blokkene som ligger i iskantsonen.Oljeleting i nord må baseres på «siste tilgjengelige kunnskap» fra Polarinstituttet og Miljødirektoratet, og det er bakgrunnen for at punktet om iskanten ble tatt inn i samarbeidsavtalen, påpeker han.KrF godtar ikkeKrF er sterkt kritisk til at regjeringen har åpnet for oljeleting i nærheten av den omstridte iskanten i Barentshavet.– Vi har gjort det tindrende klart at vi ikke aksepterer tildelinger helt oppe ved iskantsonen. Det kan se ut som regjeringen blåser i dette, sier partiets energi- og miljøpolitiske talskvinne Rigmor Andersen Eide.– Iskantsonen er et viktig leveområde for blant annet torsken, men også for en rekke andre arter. Dette er i tillegg svært sårbare områder, og et uhell vil ha dramatiske konsekvenser, understreker hun.Andersen Eide peker også på at både Miljødirektoratet og Norsk Polarinstitutt har frarådet oljevirksomhet i disse områdene.– Jeg er forundret over at statsråden trosser dette og kan se ut til å gamble med verdifulle områder. (©NTB)