<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU krever britisk fortgang

Den klare meldingen fra EU-parlamentet, etter en livlig debatt, er at Storbritannia så snart som mulig melder fra at de går ut av EU, slik folkeavstemningen krever.

  Publisert 28. juni 2016 kl. 13.33
  Oppdatert 28. juni 2016 klokken 13.40
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 531 ord
  Jean-Claude Juncker. Foto: AP

  EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker insisterte i en til dels emosjonell tale på at Storbritannia raskt utløser paragraf 50 om at de forlater EU. Han avviste fullstendig muligheten for uformelle forhandlinger først.I talen i EU-parlamentet i Brussel tirsdag gjorde Juncker det klart at det britiske folket har sagt sin mening, og at EU må respektere det.Men han understreket sterkt at det ikke er mulig å innlede uformelle eller hemmelige forhandlinger om vilkårene før Storbritannia først avklarer sin holdning i henhold til resultatet av folkeavstemningen.Limbo tjener ingen– Jeg vil at Storbritannia avklarer sin posisjon, ikke i dag, ikke i morgen klokka ni, men snart. Vi kan ikke akseptere at usikkerheten dras ut, sa Juncker.Storbritannia har antydet at de kanskje ikke formelt vil underrette EU om sin beslutning før om flere måneder, kanskje ikke før i oktober. Men Juncker nekter å innlede samtaler før det og forbyr uformelle forhandlinger i korridorene.Etter Junckers innlegg fulgte en livlig debatt preget på den ene siden av sinne, frustrasjon og bitre utfall mot den britiske beslutningen, og på den andre av kritikk mot EU for å ha sviktet folk flest med nedskjæringspolitikken sin.Farage står på sittHenvendt til UKIP-leder Nigel Farage, som ledet kampanjen for brexit, reagerte Juncker på at Farage applauderte ham da han sa at avstemningen måtte respekteres.– Det er siste gang du applauderer her, og jeg er for så vidt overrasket over å se deg her overhodet. Du sloss for å gå ut. Det britiske folk stemte for å gå ut. Hvorfor er du her, sa Juncker, som likevel understreket at han vil savne debattene.Da det var hans tur, forsvarte UKIP-lederen seg og brexit og langet friskt ut mot nedskjæringspolitikken til EU som han sa var det britiske folket stemte mot.Men Farage sa også at Storbritannia ikke snur ryggen til Europa, og han ba alle opptre som voksne og arbeide fram en avtale om frihandel med Storbritannia.– La oss gjøre en deal om en fornuftig frihandelsavtale og deretter erkjenne at vi vil handle med dere, vil samarbeide og vil være deres beste venn, sa briten og advarte mot verre konsekvenser for EU enn for Storbritannia om det ikke blir en avtale.Buing og pipingEU-parlamentets president Martin Schulz, som ledet debatten, avbrøt Farage da han beskyldte parlamentarikerne for aldri å ha hatt en skikkelig jobb.Men han ba dem også om å avstå fra den intense buingen og pipingen og ikke synke ned på det nivået UKIP vanligvis er på.Både Juncker og lederen for den liberale gruppa, belgiske Guy Verhofstadt, var blant dem som anklaget Farage for åpen løgn da han under valgkampen påsto at 350 millioner pund britene betaler til EU, nå skulle gå til det nasjonale helsesystemet.Skotsk bønnBlant de emosjonelle innslagene i debatten var talen til den skotske representanten Alyn Smith, som viste til at Skottland hadde stemt for å forbli i EU.– Vi sviktet ikke EU, og vi trygler dere om ikke å svikte Skottland, sa han og høstet langvarig, stående applaus.Den nordirske Sinn Fein-representanten Martina Anderson minnet om at også Nord-Irland stemte for å bli og ba om å bli respektert for det, for fredsavtalens skyld. Men hun sa også at EU vil mislykkes om det ikke lyttes til kritikken som ulmer blant folk. (©NTB)