<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Island velger ny president

Lørdag skal islendingene velge ny president. Gudni Johannesson er stor favoritt før valget, men det er landslaget i fotball som får overskriftene denne uken.

    Publisert 25. juni 2016 kl. 07.16
    Oppdatert 25. juni 2016 klokken 07.20
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 229 ord

    At lille Island slo Østerrike 2-1 og gikk videre til kvartfinale i EM ser ut til å være en langt større nyhet enn at landet skal få en ny statssjef. Sittende president Ólafur Ragnar Grímsson kunngjorde 1. januar at han ikke ønsker en sjette periode. Dermed er det duket for utskifting i presidentboligen Bessastadir.Den foreløpige favoritten er 47 år gamle Gudni Johannesson, en historieprofessor og politisk kommentator som ikke tidligere har hatt politiske verv. Han er ikke bare ny i politikken, han meldte seg også på i presidentkampen ganske sent. Først etter at de såkalte Panama Papers avdekket at flere ledende islandske politikere hadde hemmelige selskaper og kontoer i utlandet, bestemte han seg for å stille til valg. Målet er å gjenreise tilliten til systemet etter flere år med mistro, skandaler og økonomisk uro.En meningsmåling for magasinet Vísir torsdag gir Johannesson en oppslutning på 49 prosent. Bak ham følger investor Halla Tomasdottir med 19,6 prosent og forfatter og miljøforkjemper Andri Snær Magnason på 12,9 prosent. Like bak Magnason ligger Morgunbladids redaktør, tidligere statsminister Davíd Oddson, som har en oppslutning på 12,4 prosent. Lastebilsjåfør, aktivist og tidligere alltingskandidat Sturla Jónsson ligger sist, med beskjedne 2,5 prosent.Valget avgjøres ved simpelt flertall i en enkelt valgrunde. Det vil si at det ikke er noe krav om minst 50 prosent, men at den som får flest stemmer på lørdag, ganske enkelt blir landets neste president.